Festivalbranche roept jongeren en makers op zich te laten horen middels protestmars: ‘Unmute Us!’

Op 21 augustus wordt in diverse steden de protestmars ‘Unmute Us!’ (www.unmute-us.nl) gelopen, een vreedzame demonstratie waarin maar liefst 300 partijen uit de evenementenbranche samen met festivalbezoekers hun gevoelens van onbegrip uiten over het willekeurige kabinetsbeleid.

Na maandenlange inspanningen vanuit de evenementensector om te voldoen aan de wensen van de overheid, moet worden geconcludeerd dat de intenties eenzijdig waren. Tijdens de recente persconferenties kregen festivals wederom geen groen licht, ondanks de belofte dat deze weer konden plaatsvinden wanneer iedereen die dat wil is gevaccineerd. Dat moment is nu, maar de belofte is officieel gebroken. Bij organisatoren en bezoekers maakt teleurstelling plaats voor boosheid en onbegrip. Het hele jaar is ons een worst voorgehouden, van ‘Dansen met Janssen’ tot ‘The Summer of Love’, maar de inzet en solidariteit van jongeren krijgt nul op rekest. Ze worden letterlijk op ‘mute’ gehouden door dit kabinet.

Het gebrek aan evenementen heeft inmiddels een immense en vanuit de overheid niet erkende impact op bezoekers. Een derde van de jongeren meldt een toename van psychische klachten, studenten stellen dat de crisis een (zeer) negatieve invloed op hun studie en productiviteit heeft, het aantal suïcides in de leeftijdsgroep 20-29 jaar is de afgelopen maanden toegenomen en het aantal klachten over jeugdoverlast is gegroeid. De evenementenbranche staat voor deze doelgroep. Wij bieden hen al vele jaren een uitlaatklep in een veilige omgeving.

Elders in de samenleving is er wél ruimte voor volle voetbalstadions en overbevolkte kermissen, maar veilig georganiseerde evenementen krijgen geen ruimte. En dat is al zo sinds het begin van de pandemie, meer dan anderhalf jaar geleden. Er wordt gemeten met twee maten, met als voorlopig overtreffende trap de boodschap dat de Formule 1 in Zandvoort (met een capaciteit van tweederde van 105.000 bezoekers per dag) wél door mag gaan. Het getuigt van een totale ondermijning en miskenning van iedereen die cultuur en het uitgaansleven een warm hart toedraagt.

Het was nota bene de overheid zelf die samen met Fieldlab maandenlang wetenschappelijk onderzoek deed naar de vraag of festivals veilig georganiseerd konden worden. Vele testevenementen later was ‘ja’ de conclusie. Ook praktijkresultaten in het buitenland onderstrepen dat inmiddels: het Amerikaanse megafestival Lollapalooza noteerde slechts 203 besmettingen op 385.000 bezoekers (0,05%), het Servische EXIT kende 1 besmetting op 20.000 internationale bezoekers. Veilig evenementen organiseren kan. De onderzoeken en resultaten zijn een pijnlijke herinnering dat op dit punt niet corona, maar de politiek de veroorzaker is van een festivalloze zomer en onzekere toekomst.

Ons is continu beloofd dat wanneer de vaccinatiegraad hoog genoeg is we weer samen met zijn allen konden dansen. Om die reden hebben veel jongeren zich laten vaccineren. Als het nu niet kan, wanneer dan wel? Ik verwacht dat de vaccinatiebereidheid onder jongeren hierdoor alleen maar zal afnemen.” [Jasper Goossen – Apenkooi]

Met de ‘Unmute Us’ maken we een vuist. We geven een duidelijk signaal af richting Den Haag: zo kan het niet langer, we laten ons niet de mond snoeren. De sector vraagt om een duidelijk toekomstplan, met meetbare afspraken, maar ook om erkenning voor de emotionele gesteldheid van de vele bezoekers en makers die zich niet gehoord voelen. We willen elkaar weer kunnen ontmoeten, weer kunnen lachen en dansen. Bovenal willen we weer vooruit kunnen kijken. 

Festivalbezoekers, artiesten, creatieven, medewerkers en leveranciers. Laat van je horen. Op www.unmute-us.nl vind je waar en hoe laat je bij jou in de buurt aan kunt haken en meer relevante informatie.

Bronvermeldingen:

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.