Ferrotopia Avondexpedities
Ferrotopia is een kunstinstallatie op de Amsterdamse NDSM-werf, ‘gesamtskunstwerk’ en pop-up museum inéén. De kunstinstallatie van Atelier van Lieshout is een ode aan ijzer (ferro=ijzer) en bestaat uit een verzameling karaktervolle gebouwen gegroepeerd rondom een centraal plein. Volgens het principe hoofd, hart, handen nemen programmamakers Joost Janmaat (Partizan Publik) en Rieke Vos (Stichting NDSM-werf) het publiek mee op expeditie in de wereld van ijzer. Inhoudelijke presentaties wisselen zich af met expedities, proeverijen, muziek, poëzie en andere kunsten:
De kosten zijn €5 per avond en een Pass partout voor de hele reeks €20,-.
6 september | het zesde zintuig: een avond over magnetisme
Magnetisme is ons ‘zesde zintuig’. Het vermogen om te ‘voelen’ dat er iemand achter ons staat. Dat komt door de grote hoeveel ijzer in ons lichaam, genoeg om zo’n 15 spijkers van te maken. Bij niet menselijke diersoorten, zoals alle trekvogels, is dit zintuig veel beter ontwikkeld. Tijdens de eerste avondexpeditie onderzoeken we de mens als mineraal, de smaak van ijzer, wat we kunnen leren van vogels, en hoe we het magnetisme in onszelf wakker kunnen kussen.
Met: Dewi de Vree, Ronald van Tienhoven, Joel Broekaert
Dewi de Vree
Dewi de Vree is een media- en geluidskunstenaar uit Den Haag. Haar projecten hebben een focus op het zintuiglijk ervaren van natuurkundige experimenten. Met een achtergrond in de beeldende kunst en haar fascinatie voor the interactie tussen mens en machine, heeft zij verschillende vertaalmachines, geluids-interfaces en instrumenten, performances en installaties ontwikkeld. Onderwerpen in haar projecten zijn elektriciteit, elektromagnetisme, elektrochemie, thermodynamica.
Ronald van Tienhoven
Ronald van Tienhoven is kunstenaar, ontwerper en cultureel intermediair. Hij bevat 4,1 gram ijzer, waarvan 2,6 gram in zijn bloedbaan.
Joel Broekaert
Joël Broekaert is de restaurantrecensent van NRC Handelsblad en culinair columnist voor Vrij Nederland. Zijn culinaire interesse brengt hem verder dan nationale en internationale top-restaurants. Het gaat niet alleen om wat er op het bord ligt, maar ook waar het vandaan komt. En hoe het daar terecht is gekomen.
20 september | welkom in de nieuwe ijzertijd: een avond over cyborgs en sci-fi
Met uitzondering van een enkele stam in de Amazone en de Papoea leven we, naar archeologische standaard, in de IJzertijd. IJzer is bij uistek het materiaal van de vooruitgang van de mens. Een avondexpeditie naar de ijzerfantasien van Jules Verne en andere futuristen, een tijdreis per metaaldetector door de aardlagen van de NDSM en een collectieve vlucht (enkele reis) naar het leven in het binnenste van een nieuw planeet.
Met: Sabine Oberhuber, Carlijn Kingma, Harpo ’t Hart
Harpo ’t Hart
Harpo ’t Hart (1985) is geluidskunstenaar en componist. Hij studeerde Jazz Piano aan het Utrechts Conservatorium en Sound Studies aan de Universität der Kunste Berlin. In zijn werk onderzoekt hij de materialiteit van geluid en zoekt hij naar het niet-menselijke in muziek. Door middel van installaties en interventies laat hij de dingen, zoals bomen, algoritmes of in dit geval ijzer, zelf muziek maken: een concert der dingen, oftewel een muziek na de mens.
Sabine Oberhuber
Sabine is medeoprichter van Turntoo en en werkt samen met organisaties aan het ontwikkelen van circulaire business cases en strategieën. Sabine houdt van complexe vraagstukken en grensverleggende thema’s. Naast analyse vindt ze vooral synthese belangrijk want dat leidt tot handelingsperspectieven die rekening houden met het grotere geheel. In haar werkzaamheden voor de circulaire economie komen haar passie voor de planeet en haar fascinatie voor intellectuele en interdisciplinaire uitdagingen bij elkaar.
Carlijn Kingma
Carlijn Kingma is cartograaf van denkwerelden. Afgestudeerd aan de TU Delft als architect gebruikt zij architectonische metaforen om de constructen van de maatschappij te ontrafelen en scenario’s naar een betere toekomst te verkennen.
4 oktober | Domestikator: een avond over bestialiteit
Centraal onderdeel van de kunstinstallatie Ferrotopia is de Domestikator. Dit is de totem, de landmark, van het bouwwerk en symboliseert de dominantie van homo sapiens over andere diersoorten op de aarde. Deze avond gaat over de wijze waarop mensen en dieren met elkaar samen leven in een wereld die is vormgegeven door agrarische, industriele en digitale revoluties. In hoeverre zijn dieren net mensen en mensen net dieren? We fantaseren over dys- en utopische toekomstscenario’s: van tribale levensvormen tot volledig ge-urbaniseerde samenlevingen.
Met: Midas Dekkers en Joep van Lieshout
11 november | de dingen de baas: een avond over het aambeeld
In het fantastisch-futuristisch verhaal ‘De dingen de baas’ van Belcampo nemen meubels op een ochtend de macht over van mensen. In het nieuwe totalitaire regime van de dingen is het Aambeeld de leider. Als afsluiting van de serie avondexpedities herstellen we onze verhouding met de dingen: breng uw objecten voor een rituele verpletting in het Valhamerhuis (en neem een originele co-productie met Atelier van Lieshout mee naar huis).
Locatie: NDSM-werf