Winter in Ferrotopia | ROOK

Atelier Van Lieshout wil van de Refter (Ferrotopia) een totaalinstallatie maken door deze in te richten tot een “rookcabine”. Op 2,5 meter hoogte hangt een woud van sculpturen. Het voelt alsof je in een rokerij uit Alaska terecht bent gekomen, waar allerhande voedselvormen langzaam klaar gemaakt worden.

Centraal hangt de Crucifix: een kruisvorm van steigerbuizen, waar een reeks nieuwe werken aan hangt. Worsten van de toekomst, eieren uit mechanische kippen, amorfe vormen die doen denken aan organen, bungelen aan de het kruis net buiten ons bereik. Deze worsten en eieren verspreiden zich ook verder door de ruimte, waar ook hangende mensfiguren tussen hangen. In een hoek van de refter staat een kleinere, functionele Rookkamer, waar in een grit ook worsten en dergelijke hangen.

Ambacht, massaproductie en minder vrolijke taferelen laten ons nadenken over de verwerking van niet alleen ons voedsel, maar ook van de mens.

Opening Rook op de Elfde van de Elfde

Op 11 november, het begin van de aanloop naar carnaval, het winterseizoen én de opening van de nieuwe tentoonstelling van Atelier van Lieshout, wordt er op de NDSM-werf een enorm vuur ontstoken.Hieruit zal een kunstwerk herrijzen. Op een brandstapel van wilgentakken wordt de Volvo die in de lente door Atelier van Lieshout onder de hamer van het Valhamerhuis werd gecrusht, in de hens gestoken. Gedurende de avond kan men zich warmen aan het brandende kunstwerk, laven aan stamppot met gerookte worst en stampen op dampende beats. Op deze avond, vijftig dagen voor het einde van het jaar, luidden wij de laatste maand Ferrotopia in.

PROGRAMMA
16:53 aansteken van de brandstapel tijdens het vallen van de avond, met daarna een rituele verbranding van de Volvo
18:00 STAMPpot* met ROOKworst**
* gestampt met de stamper van het valhamerhuis
**uit eigen rokerij van de tentoonstelling Rook
19:00 start Ferrotopia Avondexpeditie #4: It’s Hammer Time!
20:30 DJ Avondexpeditie in Hamerhuis: Move Around Sound in de Refter.

Let op! Hoewel er genoeg dekentjes en vuurkorven zijn om je aan op te warmen, raden we je wel aan je warm aan te kleden.

Meld je hier (gratis) aan voor de Ferrotopia Avondexpeditie

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.