Winter in Ferrotopia | de Elfde van de Elfde

Laatste maand Ferrotopia op de NDSM-werf start met de Elfde van de Elfde!
Om het winterseizoen in te luiden spelen we in Ferrotopia met vuur. November – de laatste maand van Ferrotopia op de NDSM-werf – staat volledig in het teken van hitte, rook en dampende beats. Met bijdragen van onder meer Collectief Walden, Atelier van Lieshout en Partizan Publik.

Elfde van de Elfde

Op 11 november, vijftig dagen voordat het jaar om is, de dag van de gekken, het begin van de aanloop naar carnaval en van het winterseizoen, wordt er op de NDSM-werf een enorm vuur ontstoken, een brandstapel van wilgentakken. Gedurende de avond kan men zich warmen aan het vuur, laven aan stamppot met gerookte worst en stampende beats. Op deze avond, vijftig dagen voor het einde van het jaar, luidden wij de laatste maand Ferrotopia in.

Ferrotopia opende dit voorjaar, het seizoen dat geassocieerd wordt met creatie en wedergeboorte. In de zomer kwam Ferrotopia tot bloei met brood en spelen, uitzinnige diners feesten, workshops en lezingen. Maar nu de winter voor de deur staat zoeken we de warmte op. Hitte en verbranding staat voor reiniging en verwerking, het laatste deel van de cyclus waarmee we ons voorbereiden op het nieuwe jaar. Middelpunt is de installatie Energie no 4 WARMTE van Collectief Walden. Een preekgestoelte een gezellig haardvuur tegelijkertijd.

Tentoonstelling Rook van Atelier van Lieshout

In de Refter is tenslotte de totaalinstallatie Rook van Atelier van Lieshout te zien. Deze is ingericht als rookcabine, met een woud van worsten, eieren en andere sculpturen die vanaf het plafond naar beneden hangen. De installatie zal nog tot 2 december te zien zijn.

Ferrotopia avondexpeditie #4:  It’s Hammer Time!

Na dit verbrandingsritueel start er diezelfde avond een nieuwe Ferrotopia Avondexpeditie. Dit keer staat het programma volledig in het teken staat van de hamer, beat en de ritmische cadans van werk. 

De avond begint met een presentatie van Arne ‘Gastev’ Hendriks, over de eerder genoemde Alexei Gastev. Arne wordt begeleid door drummer Marcos Baggiani. Ook kijken we nog eens naar Werk (1994) van Jeroen Kooijmans. In deze film houden drie mannen elkaar eindeloos bezig. Met hun noeste arbeid houden ze de kringloop in balans, de tredmolen van het bestaan draaiende. De strakke vormgeving en de ijzeren choreografie hebben een hypnotiserend effect. Tot slot tonen we een hamerchoreografie van grafisch vormgever Jasper van den Berg.

Tickets voor de Avondexpedities kosten normaal gezien €5, maar omdat het op de Elfde van de Elfde onderdeel is van ons feestprogramma in Ferrotopia kost het deze editie niets. Voor ons eigen in- en overzicht vragen je je wel hier aan te melden.

Programma

16:53 aansteken van de brandstapel tijdens het vallen van de avond, met daarna een rituele verbranding.
18:00 STAMPpot* met ROOKworst**
* gestampt met de stamper van het valhamerhuis
**uit eigen rokerij van de tentoonstelling Rook
19:00 start Ferrotopia Avondexpeditie #4: It’s Hammer Time!
20:30 DJ Avondexpeditie in Hamerhuis: Move Around Sound in de Refter.

Let op! Hoewel er genoeg dekentjes en vuurkorven zijn om je aan op te warmen, raden we je wel aan je warm aan te kleden.

meld je aan voor de Ferrotopia Avondexpeditie

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.