Warmte | Collectief Walden

ENERGIE no. 4 WARMTE

God van het warmteverlies

Sinds de mensheid het grootste deel van haar lichaamshaar verloor zijn we constant op zoek naar warmte. In kleding. In huizen. In houtvuur en CV-installaties. Inmiddels zijn we zo goed geworden in het opwekken van warmte dat we honderd keer zoveel energie verbruiken dan de eerste mensen. De aarde ligt aan onze voeten. Collectief Walden creëert een nieuwe cultus waarbij er continu warmte wordt opgewekt en afgegeven aan de atmosfeer. Een ritueel ter aanroeping van de God van het warmteverlies, die ons moet bevrijden van de overtolligheid.

Speciaal voor Ferrotopia ontwerpt Collectief Walden een installatie die gedurende een aantal diensten wordt gebruikt als preekgestoelte. Ze verzorgen een ritueel ter verering van de God van het warmteverlies en nodigen sprekers uit met uiteenlopende achtergronden (een journalist, een milieufilosoof, een kernfysicus, een sjamaan en muzikanten) om een warmtepreek te komen geven rondom warmte, klimaatverandering en de tomeloosheid van energie.

Collectief Walden is een interdisciplinair kunstenaarscollectief dat haar naam ontleent aan het beroemde boek Walden van Henry David Thoreau. Het boek is een optekening van de twee jaar, twee maanden en twee dagen die de auteur in afzondering in de bossen van Massachusetts doorbracht om de essentie van leven aan den lijve te onderzoeken. Zo kwam hij tot de conclusie dat al onze primaire levensbehoeften terug te voeren zijn tot één ding: warmte.

In de eerste twee weken van oktober bouwt Collectief Walden de installatie in de gietloods van Ferrotopia en er worden speciale lezingen gegeven op:

Zondag 21 oktober: muzikale odes aan warmte tijdens ADE Hangover.
Zondag 28 oktober: tweede dienst met bijzonder prikkelende preken met Ruud van der Sluis (stichting NDSM Herleeft), Joost Oomen en Louis van der Waal.
Zaterdag 3 november: sprekers en muziek tijdens Museumnacht
Vrijdag 11 november: t.b.a.

in samenwerking met Stichting NDSM, Muziekgebouw en Over het IJ Festival. Mogelijk gemaakt door Amsterdam Fonds voor de Kunst

 

 

 

meer informatie

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.