Waar ben je naar op zoek?

(Un)monumenting: The Future Should Always Be Better

KUNST PROGRAMMERING DOOR STICHTING NDSM-WERF EN STICHTING KINETISCH NOORD (NDSM LOODS)

Van 17 december t/m 18 februari lanceren Stichting NDSM-werf en Stichting Kinetisch Noord (NDSM Loods) de nieuwe groepstentoonstelling (Un)monumenting: The Future Should Always Be Better.

Twaalf makers tonen hun werk in de eerste grote tentoonstelling zowel binnen in de scheepsbouwloods als buiten op de voormalige NDSM scheepswerf. (Un)monumenting is een groepstentoonstelling met nieuwe en bestaande monumentale werken van twaalf (inter)nationale kunstenaars. In uiteenlopende media claimen de makers ruimte voor alternatieve ‘monumenten’ of gaan in op de vraag wat een monument kan zijn en voor wie of wat een monument wordt opgericht.

In (Un)monumenting willen Stichting NDSM-werf en Stichting Kinetisch Noord het idee van ‘een monument’ en een monumentale plek als NDSM blijven bevragen. Wat kan een monumentale plek als deze voor de toekomst betekenen? (Un)monumenting komt voort uit een programmalijn van Stichting NDSM-werf over de hedendaagse positie van monumenten en specifiek wat dit betekent op een plek als NDSM; een locatie waar monumentaal erfgoed, creativiteit, events en makers samenkomen. 

Voor NDSM is de discussie over de rol en betekenis van hedendaagse gedenkplekken van belang. Veel buren zien NDSM als heilige grond: een plek die hun geschiedenis heeft bepaald en dat zal blijven doen door de geschiedenis van de scheepsbouw die hier plaatsvond. Het is vooral de voormalige werf zelf die als monument beschouwd wordt. Nu is het een cultuurwerf, een plek waar kunst, erfgoed en evenementen bij elkaar komen. Meer informatie over de specifieke werken in deze tentoonstelling kun je vinden op de locatiepagina van (Un)monumenting.

Deelnemende kunstenaars: Maarten Baas, Elsemarijn Bruys, Koos Busters, Selby Gildemacher, Clinton Kabena, Krijn de Koning, Bas Kosters, Sharon Lockhart, Hira Nabi, Oscar Peters, Selma Selman en Bart Eysink Smeets.

OPENING  (UN)MONUMENTING 17 DECEMBER

We openen de tentoonstelling (Un)monumenting op zondag 17 december. Om 15:00 neemt de Accu Fanfare je mee vanaf de pontaanlanding op NDSM langs alle werken die op het buitenterrein van de NDSM-werf staan, met als eindbestemming de NDSM Loods (NDSM-plein 85, 1033WC, Amsterdam). Hier is vanaf 15:15 gelegenheid voor een hapje en een drankje.

In de loods zal Wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani van de gemeente Amsterdam de tentoonstelling openen, waarna er performances zijn van Solid Ground Movement en Sijmen Vellekoop. Ben jij er ook bij? Laat het ons weten via onderstaande knop.

RSVP OPENING (UN)MONUMENTING

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.