Het rolluik uit Beiroet van Jad El Khoury

Donderdag 24 februari presenteert STRAAT Museum een bijzondere installatie van de Libanese kunstenaar Jad El Khoury.

Een belangrijk overblijfsel uit de burgeroorlog (1975-1990) in Libanon, een groot rolluik vol kogelgaten uit een winkelstraat in Beiroet, is onlangs verscheept naar Amsterdam. Het is de start van een participatief kunstwerk van de Libanese kunstenaar Jad El Khoury, die bekend staat om zijn artistieke interventies en kleurrijke toevoegingen aan de door oorlog gewonde gebouwen van Beiroet.

Bezoekers aan de tentoonstelling worden uitgenodigd om op gekleurde papiertjes helende boodschappen, gedachten en persoonlijke berichten te schrijven aan burgers in oorlogsgebieden. Vervolgens steken zij die in of door de kogelgaten. Langzamerhand verandert zo het grauwe rolluik in een kleurrijk panorama van hoop.

De boodschappen in het luik worden aan de hand van trefwoorden na enige tijd doorgegeven aan street art kunstenaars in verschillende oorlogsgebieden in de wereld, om samen te gaan werken met Jad El Khoury.

Die nieuw ontstane werken worden gefotografeerd en keren in die vorm terug naar STRAAT, waar ze als fototentoonstelling worden toegevoegd aan het oorspronkelijke werk: het rolluik van Jad El Khoury. Een deel van de opbrengst van de verkoop van de foto’s gaat naar diverse NGO’s die zich bezighouden met humanitaire hulp.

De tentoonstelling Care Portal—Amsterdam/Beirut is medegeorganiseerd door ME Art Gallery Amsterdam en de kunstenaar zelf.

STRAAT is open van woensdag t/m zondag van 10:00 tot 18:00.

Website STRAAT Museum

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.