Noord, De Staat van de Straat

Met de tentoonstelling Noord, De Staat van de Straat toont kunstenaarsduo J&B de liefde voor de straat in Amsterdam Noord: haar bewoners, geluiden, meningen, veranderingen en creativiteit. De straat leeft! Hi-pressure, team Zwarte Piet, Noord wordt steeds minder groen, Gado Gado, mijn verf jouw muur en Only Deep Within You I Am Alive zijn slechts een paar voorbeelden van lokale uitingen vermengd met universele maatschappelijke issues die J&B verwerkten in een multimediale installatie; de bezoeker van Nieuw Dakota wordt omgeven en bevraagd in een bonte totaalervaring.

Industriële bedrijvigheid en creatieve hotspot
Samen met leerlingen uit het stadsdeel heeft J&B alle uitingen van de straat, zoals stickers, graffiti, posters en banners, gedocumenteerd en tot een interactieve plattegrond gevormd en het sociale weefsel van Amsterdam Noord in kaart gebracht. Het resultaat is een visueel archief van uitingen en meningen, dat continu verandert – net als de publieke ruimte zelf – en een directe afspiegeling van het stadsdeel is, haar demografische en maatschappelijke ontwikkelingen. Een gebied waar in de vorige eeuw voornamelijk arbeiders en migranten woonden en dat gekenmerkt werd door industriële bedrijvigheid. Pas de laatste decennia kreeg het een grote aantrekkingskracht op kunstenaars en bleek Noord een voedingsbodem voor creatieve hotspots met veel aandacht voor de toename van ‘nieuwe’, jonge en vooral kapitaalkrachtige bewoners. Noord, de Staat van de Straat is een afspiegeling van hoe de oude en nieuwe bewonersgroepen samenleven en botsen.

Spectaculaire multimedia installatie
Elke uiting op straat, in elke taal en zowel positief als negatief, werd gefotografeerd en geregistreerd. Naast de alternatieve, interactieve kaart van Noord, maakte J&B een groot aantal nieuwe kunstwerken die samen een spectaculaire multimedia installatie vormen. De bezoeker betreedt een strak vormgegeven tentoonstellingsruimte, een white cube met sculpturen van ‘goedkoop’ materiaal. De sculpturen verwijzen in hun vorm en materiaal naar de straat; afvalbakken, containers en abri’s van piepschuim, vuilniszakken en karton, gemarkeerd met composities van meningen die te herleiden zijn naar de straat. Kliko’s uiten kritiek op de komst van hipstercafés en het slopen van oude arbeidershuizen. Op de heipalen verschijnt de nieuwe skyline van Noord.

Elk kwartier transformeert de ruimte in een dynamische constellatie; de minimalistische verstilling wordt doorbroken door diverse videoprojecties en geluidsfragmenten. Ineens wordt de bezoeker kunstbeschouwer en passant op straat tegelijk; omgeven door ouders met bakfietsen, straatmuzikanten en bouwvakkers. De heipalen worden de grond ingeslagen, de deksels van de kliko’s ritmisch open geblazen, waarbij de wind als een ademhaling klinkt. Kortom, de straat leeft. De stickers en graffiti uit Noord komen terug in de videobeelden, geven commentaar en komen soms zelfs tot leven. De dag gaat over in de avond en de nacht, zomer en winter wisselen elkaar af, stilte en geluid. De installatie toont zich in golfbewegingen en de cyclus begint steeds opnieuw.

Opening
Op zondag 13 mei om 16:00 uur opent de tentoonstelling.

Multiple
Speciaal voor de tentoonstelling maakte J&B een multiple die (in een oplage van 10) binnenkort via We Like Art en onze webshop te koop is.

Translokaal diner
Vrijdag 22 juni is er een translokaal diner rondom het thema stedelijke ontwikkeling, in aanwezigheid van de kunstenaars, gelijktijdig met het We Make The City Festival op de NDSM-werf. RSVP via [email protected]

Educatief programma
Scholieren en andere geïnteresseerden kunnen samen met J&B in Amsterdam Noord de straat op om nieuwe uitingen te verzamelen en deze op de kaart te zetten en in de tentoonstelling te integreren! Er zijn nog plekken vrij, RSVP via [email protected]

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.