Expo Neo Matloga | NDSM Billboards

EXPOSITIE VAN STICHTING NDSM-WERF

 

Op zijn normaal gesproken met houtskool en inkt gewassen collages toont Neo Matloga personages in alledaagse situaties. Matloga’s personages zijn hybriden. Hun gezichten worden gevormd door samengevoegde foto’s van vrienden, familie en beroemde Zuid-Afrikaanse figuren uit de politiek en de kunst. Ogen, monden en oren lijken buiten proporties, de huidskleur verandert binnen een gezicht, haar en hoeden zitten op de verkeerde hoofden. Enerzijds zijn de hybride personen van Matloga te zien als verwijzing naar de mogelijkheid tot gedaanteverwisselingen (fysiek en emotioneel) van individuen. Aan de andere kant schrijft Matloga over zijn werk: “als er een mogelijkheid is dat een zwart gezicht als vervorming wordt gezien, dan zeg ik, OK, hier, je hebt dit beeld van de vervorming, die al in je vooroordelen of gekleurde blik aanwezig was.”

Over de specifieke selectie werken voor NDSM, te zien vanaf 12 mei, zegt Neo Matloga: “De personages stralen vertrouwen uit terwijl ze ontspannen genieten, kaarten of kletsen onder het genot van een drankje. Voor het publiek een herinnering dat we veel ervaringen delen buiten de politieke constructies van kleur. Ik vraag de toeschouwer om een stap dichterbij te komen, zich onder te dompelen in de scènes en notie te nemen van de personages die hun bestaan markeren in de ruimtes waarin ze zich bevinden.”

Neo Matloga werd geboren in 1993 in Zuid-Afrika en werkt momenteel tussen Mamaila en Amsterdam. Hij studeerde in Johannesburg en was resident bij De Ateliers in Amsterdam, waar hij vooral schilderde. De collages van Neo Matloga worden van 12 mei tot eind juli getoond op de ‘NDSM Billboards’, waarmee Stichting NDSM-werf ruimte biedt aan kunstenaars op grote bouwborden: “In aanvulling op de bouwborden op het westelijk deel van de NDSM waar volop gebouwd wordt geven we op NDSM-oost kunstenaars de gelegenheid op bouwborden hun artistieke statements aan te plakken. Met haar 10 hectare vormt de werf een prachtige achtergrond voor grote beelden in reactie op de context van de NDSM om zo het werk groots zichtbaar te maken voor Noorderlingen en Amsterdammers. Met dit werk van Neo Matloga gaan we in op de vraag wie er gerepresenteerd wordt in de publieke ruimte en welke stemmen daar gehoord en gezien worden om zo een meerstemmige publieke ruimte te creëren”, aldus curator Petra Heck.

Matloga won in 2021 de ABN AMRO Kunstprijs. Als onderdeel van deze prijs is van 18 mei t/m 2 oktober zijn tentoonstelling along came your eyes in het Dutch Heritage Museum (voormalige Hermitage) te bekijken.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.