NDSM x Pakhuis de Zwijger: Unmonumenting

(Un)monumenting is een programma van Stichting NDSM-werf over het verbeelden van (toekomstige) monumenten in de openbare ruimte, met Ken Lum, Christian Benimana & Joy Mariama Smith.

Je kunt de livefeed hier terugkijken:

De huidige wereldwijde discussie over monumenten – wie is er aanwezig en zichtbaar in de openbare ruimte: waarom, en wie bepaalt dit – vraagt om nieuwe strategieën voor toekomstige monumenten. Monumenten negeren vaak de complexiteit van vraagstukken en wijzen eerder op een tweedeling tussen winnaars en verliezers. Dit opent ruimte voor een zoektocht naar nieuwe kaders, ideeën en praktijken om te zien wat een nieuw monument zou kunnen zijn. Een gesprek over ideeën over het creëren van herinneringslandschappen, het helen van publieke omgevingen door middel van kunst en het belang van diversiteit en polyfonie in de publieke ruimte.

Tijdens dit programma wat live te volgen is via onderstaande stream zijn de volgende sprekers te gast:

  • Christian Benimana
    Directeur en algemeen directeur van MASS Design Group
  • Ken Lum
    Kunstenaar & mede-oprichter Monument Lab
  • Joy Mariama Smith
    Performance, installatie en bewegingskunstenaar & pedagoog

Geschiedenis, machtsstructuren, politiek van verheerlijking, ruimtelijke interpretatie en praktisch gebruik zijn slechts een paar aspecten die samenkomen in de praktijk van monumenten en sculpturen in de openbare ruimte. Ideeën die in de loop van de tijd veranderen. Hoe kunnen nieuwe monumenten zo worden ontworpen dat ze in de loop van de tijd betekenis behouden voor een diversiteit aan bewoners?

Te midden van de wereldwijde discussie over het belang van een nieuwe kijk op monumenten, hebben we Ken Lum en Christian Benimana uitgenodigd om hun visie op monumenten van de toekomst te delen en uit te leggen hoe ze hun ideeën in de praktijk brengen. Samen met twee lokale sprekers zullen ze praten over hun ideeën over het creëren van landschappen van herinneringen, het genezen van publieke omgevingen door middel van kunst die aansluit bij lokale gemeenschappen, en het creëren van nieuwe kunstvormen. Wat zijn mogelijke emancipatorische kunstpraktijken die nodig zijn voor systemische verandering?

Christian Benimana trad in 2010 toe tot de architectuurstudio MASS Design Group en leidt momenteel de implementatie van het African Design Centre, een praktijkstage voor het opleiden van topdesigntalent op het continent op het gebied van impact-gebaseerde methoden. Hij is betrokken geweest bij design-/architectuurprojecten, ontwikkelingsinitiatieven en operationeel en administratief leiderschap, evenals bij het onderwijs aan de afdeling architectuurschool van het voormalige Kigali Institute of Science and Technology (KIST). In zijn werk richt hij zich op de helende en transformerende kracht van gebouwen en design.

Ken Lum staat wereldwijd bekend om zijn conceptuele en representatieve kunst in diverse media, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie. Gekoppeld aan de thema’s in zijn eigen werk is hij ook mede-oprichter van Monument Lab, een initiatief voor grote stadsbrede publieke kunst- en architectuurtentoonstellingen, opdrachten en onderzoek. Als onafhankelijk openbaar kunst- en geschiedenisatelier in Philadelphia werkt Monument Lab samen met kunstenaars, studenten, activisten, gemeentelijke instanties en culturele instellingen aan een verkennende benadering van publiek engagement en collectief geheugen. Het cultiveert en faciliteert kritische gesprekken over het verleden, het heden en de toekomst van monumenten.

Het werk van Joy Mariama Smith, een inwoner van Philadelphia die momenteel in Amsterdam is gevestigd, richt zich voornamelijk op het vraagstuk van geprojecteerde identiteiten in verschillende contexten. Een subthema of doorlopende vraag in hun werk is: ‘Wat is het samenspel tussen het lichaam en zijn fysieke omgeving? Geworteld in de sociaal geëngageerde kunstpraktijk zijn ze een performance/installatie/bewegingskunstenaar, activist, facilitator, curator en architectonisch ontwerper. Ze hebben een sterke improvisatiepraktijk van 20 jaar. Wanneer ze ervoor kiezen om les te geven, proberen ze actief de inclusieve ruimtes te handhaven.

De bijdrage van Ken Lum en Christian Benimana wordt mogelijk gemaakt door Het Nieuwe Instituut met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.