NDSM Fuse presents De Vreemdeling

PROGRAMMA VAN NDSM FUSE

De Vreemdeling is een multidisciplinair kunstproject, gebaseerd op twee reizen naar Algerije die Michiel Voet in 2019 en 2020 maakte om zijn vriend Karim Ramtani op te zoeken. De reizen vormde het fundament voor deze tentoonstelling bij NDSM Fuse. Daarnaast is er een nieuwe publicatie gemaakt i.s.m. Arthur Van Beek en Sieto Noordhoorn en een theatervoorstelling i.s.m theatergezelschap Orkater. Ook de theatervoorstelling De Veemdeling is te zien bij NDSM Fuse op het over het IJ Festival van 9 t/m 18 juli. De theatervoorstelling is een gefictionaliseerde reconstructie van de reizen naar Algerije.

Het project De Vreemdeling is het vervolg op De Onzichtbare Man uit 2014-2018. Karim woonde jaren In het atelier van Michiel Voet op het NDSM terrein. Ze hadden toen een wonderlijke afspraak: Michiel gaf hem een dak boven zijn hoofd en Karim vertelde hem verhalen over zijn leven in de illegaliteit van Amsterdam.

Maar het verhaal over Karim is nog niet ten einde. Hij woont nu, na 22 jaar illegaliteit in Europa, weer in Algerije. Mislukte zijn Europese droom? Of lokte de heimwee hem terug naar zijn geboortegrond?

Door de afstand die Michiel in Algerije voelde tot Europa -letterlijk en figuurlijk- keek hij met andere ogen naar zijn Europa. Omdat het centrum van Algiers nog steeds de sfeer uitademt van een mediterrane Franse stad, realiseerde hij zich met een schok de grootheidswaanzin en daadkracht van Frankrijk om vanaf 1830 hun grenzen op deze manier over de Middellandse Zee te verplaatsen. Michiel realiseerde zich tijdens zijn zoektocht naar Karim Ramtani dat er een pijnlijke relatie bestaat tussen het verhaal van Karim Ramtani en het Europese koloniale verleden.

Deze expositie kwam tot stand met support van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten,
De publicatie kwam tot stand met de ondersteuning van het Jaap Harten Fonds.
De grafische beelden in de expositie en het ontwerp van de publicatie is gedaan door Arthur van Beek en Sieto Noordhoorn.
De theatervoorstelling is geproduceerd door theatergezelschap Orkater.

Practische informatie

De tentoonstelling De Vreemdeling is geopend van 3 juli t/m 25 juli; don t/m zon van 12.00u-18.00u. De Theatervoorstelling De Vreemdeling is onderdeel van Over Het IJ Festival en wordt ook in NDSM Fuse gespeeld. Check hier de website van Over Het IJ Festival voor meer informatie en kaartverkoop voor de theatervoorstelling.

Let op: ivm de voorstelling De Vreemdeling in NDSM Fuse, is het mogelijk dat de openingstijden van de tentoonstelling afwijken.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.