NDSM-Expo VIII

(Verlengd t/m 6 december!) NDSM EXPO VIII: “Yes future, we want butter by the fish”

Deelnemende kunstenaars en organisaties: Esther Kin, Beta Architecten, Pascal Ontijd, Monique Jansen, Wilbert Verhaak, Sarah Payton, Kaori, Balthasar Prinsen, Marc Koolen, St. NDSM-werf, Sociëteit Sexyland, Michiel Voet, Vereniging de Toekomst, Jeroen Bisscheroux, Robert Admiraal, Ellen Klijzing, Pieter Post, Rinzo.

Het NDSM-gebied is, en is sinds de oprichting van kunstenaars in het noorden van Amsterdam, sterk toekomstgericht. Dat is een gezonde houding, want systemen die zich richten op het verleden hebben de neiging om vast te lopen in hun eigen heden.

De toekomst van de NDSM-werf is de afgelopen jaren nogal onzeker geweest. De kunstgemeenschap heeft heel wat niet-zo-positieve ontmoetingen met de zogenaamde Big Money-bedrijven meegemaakt. Hoewel dit zeker heeft bijgedragen aan de groei van de gemeenschap en op zich al een soort coming of age-ervaring was, zorgde het ook voor permanente argwaan en wantrouwen, wat een onuitroeibaar onkruid lijkt, ten opzichte van zowat alles wat naar geld en publieke ontwikkeling ruikt.
Uiteindelijk werd het belangrijkste doel van de gemeenschap bereikt: het verwerven van het magazijn, zodat kunstenaars ook nu en in de toekomst verzekerd zijn van een goede en betaalbare werkplek.
Overigens is de kunstenaarsgemeenschap van de NDSM-werf zelf volgens gemeentelijke inzichten volledig mislukt. Maar dat terzijde.

En nu haalt het gebied buiten ons reservaat de tijd in: hoogbouw, megasupermarkten, toplocatie. Top Prijzen, Top Uitzicht, en waarschijnlijk ook Top Bewoners. Wie wordt er ongetwijfeld begroet met Top Suspicion.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.