NDSM Billboards: 100 jaar Tuindorp Oostzaan

KUNSTEXPO VAN STICHTING NDSM-WERF

Tuindorp Oostzaan werd 100 jaar geleden gebouwd, vooral als huisvesting voor de medewerkers van de Nederlandsche Dok- en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM). Raimond Wouda legde de afgelopen 30 jaar dit deel van Noord vast, wat in een publicatie en een tentoonstelling bij het stadsarchief zichtbaar is. Op NDSM-werf, terug bij de bron, worden nu ook drie billboards met beelden uit het project getoond.

Geïnspireerd op de idealen van de Engelse tuinsteden werden de tuindorpen in Amsterdam gebouwd, met als eerste Tuindorp Oostzaan. Net achter de NDSM zodat men lopend of fietsend naar hun werk konden gaan. De tuindorpen kregen vergeleken met de bebouwing aan de andere kant van het IJ meer ruimte, tuinen, pleinen en (culturele) faciliteiten om als ontmoetingsplekken te dienen en een gevoel van gemeenschap te creëren. De hechte gemeenschap veranderde door de tijd heen, het gebied werd uitgebreid na de oorlog waarna arbeidsmigranten en jonge gezinnen naar Noord kwamen. De meest ingrijpende verandering was natuurlijk het failliet gaan van de NDSM in de beginjaren 80 van de vorige eeuw.

Op de bouwborden is nu een selectie van foto’s te zien, die een blik werpen op het grotere verhaal dat Wouda heeft vastgelegd. Een geschiedenis over leven en wonen in een veranderende stad, een perspectief op de gemeenschap en omgeving van Tuindorp Oostzaan. De oude vanzelfsprekende verbondenheid tussen Tuindorp Oostzaan en NDSM als voormalige scheepswerf, als baken in het stadsdeel, bestaat niet meer. Wel is er een nieuwe publieke en een zogenaamde ‘culturele werf’ voor in de plaats gekomen. Op de bouwborden wordt het tuindorp en haar bewoners en NDSM opnieuw met elkaar in verbinding gebracht.

De foto’s van Raimond Wouda worden getoond op de ‘NDSM Billboards’, waarmee Stichting NDSM-werf ruimte biedt aan kunstenaars op grote bouwborden: “In aanvulling op de bouwborden op het westelijk deel van de NDSM waar volop gebouwd wordt geven we op NDSM-oost kunstenaars de gelegenheid op bouwborden hun artistieke statements aan te plakken. Met haar 10 hectare vormt de werf een prachtige achtergrond voor grote beelden in reactie op de context van de NDSM om zo het werk groots zichtbaar te maken voor Noorderlingen en Amsterdammers”, aldus curator Petra Heck.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.