Museumnacht

Elk eerste zaterdagnacht van november bruist heel museaal Amsterdam en dan weten we het; Museumnacht. Dit jaar is de NDSM-werf voor het eerst museumnachtlocatie. En dat pakken we groots aan! Waar vroeger volop werd gebouwd aan gigantische schepen, kun je nu voor heel andere dingen terecht. De NDSM is nog een ruig stukje stad, waar de afgelopen jaren steeds meer te doen is. Voor de Museumnacht slaan diverse organisaties aan de werf de handen ineen: Ferrotopia,  Sexyland en Stichting NDSM-werf laten je al het tofs zien dat hun buurt te bieden heeft.

Giet je eigen Brand bieropener in Ferrotopia

Giet, hak en ciseleer jouw eigen flessenopener onder begeleiding van Nederlands meest bescheiden kunstenaar: Paul Lagrouw. Test hem daarna meteen uit en proost met een Brand biertje op jouw zelfgemaakte creatie!

Paul Lagrouw was nauw betrokken bij het gieten van verschillende sculpturen en lampen voor Joep van Lieshout en was in 2010 in het nieuws wegens een kleine rel om zijn beeld True love is deaf.

Nieuwdammer Shantykoor bij Stichting NDSM Herleeft

Zing mee met de heerlijke liederen die de oude scheepsbouwers in Noord vroeger zongen. En dat natuurlijk onder het genot van een pikketanussie, leverworst en kaasblokjes!

DIY Vibrators bij Ferrotopia

Ze zijn er in alle geuren en kleuren, maar heb jij ooit je vibrator uit elkaar gehaald? Tijdens deze workshop bouw je je eigen, werkende (!) vibrator. Zorg voor de juiste elektronica en een lekker buitenkantje. In samenwerking met Alice Stewart/Touchy-Feely Tech, een creatieve technologiestudio op het snijvlak van elektronica, kunst en educatie.

Bijles bij SEXYLAND

SEXYLAND staat in het teken van de bij. De bij is, net als de mier, de termiet en misschien de mens een superorganisme: hij kan leven in z’n eentje, maar overleeft alleen met z’n allen. Een avond over bijendemocratie, zwermgedrag, harakiri en de Queen Bee. In samenwerking met toekomstig imker Dicky Jansen.

ENERGIE no. 4 WARMTE by Collectief Walden bij Ferrotopia

Neem plaats op de tribune van verwarmingselementen en luister naar Collectief Walden. Zij verzorgen een ritueel ter verering van de God van het warmteverlies en organiseren warmtepreken, spoken word poetry, sketches en muziek, rondom één van de grootste levensbehoeften van de mens: warmte.

Stemmen van Staal bij Ferrotopia

Geluidskunstenaar Harpo ’t Hart geeft het ijzer op Ferrotopia een stem. Met speciale apparatuur veranderen de objecten in luidsprekers en ontstaat er een concert van sculpturen, bouwelementen, afval en infrastructuur. Loop vrij rond door de orkestbak en geniet van dit industriële ensemble.

Fietsdj op de NDSM-werf

Sluit de Museumnacht knallend af in de rauwe omgeving van Sexyland, maar tot die tijd kun je een feestje bouwen bij onze fietsDJ Marcel Barlag. Met zijn DJ fiets rijdt hij het gehele terrein rond om overal waar hij komt een uur lang mini rave te organiseren. So come and find him, just follow the tunes!

 

Good to know:

Je kunt de speciale pendelboot tussen het Scheepvaartmuseum en de NDSM-werf nemen. Dankzij het Instituut voor Beeld en Geluid beleef je een zwevende, historische ervaring  die het poëtische leven van een van de beroemdste schepen van Amsterdam vertelt: de ms. Oranje.

Beeldend kunstenaar Sjoerd Martens en muzikant Thessa Torsing (a.k.a. upsammy) debuteren met een nieuw audiovisueel kunstwerk dat de tijdlijn van de ms. Oranje toont in een meeslepende artistieke verkenning. Wist je dat deze beroemde oceaanstomer ook diende als oorlogshospitaalschip, toevluchtstransport en luxe cruiseschip dat twee keer in vlammen opsteeg en uiteindelijk zijn ondergang ontmoette op de bodem van de Stille Oceaan?

De stemming in het kunstwerk maakt duidelijk dat het schip meer was dan een drijvend vaartuig. Voor velen was het een toevlucht en een teken van veiligheid, een reis naar huis of juist een poort om de wereld te verkennen. Om dat uit te beelden gebruikt Sjoerd Martens archieffilms uit het Soundand Vision, het archief van de scheepsbouw. Hij blaast, door hergebruik van oud materiaal, maar ook met nostalgische kleurenwashes, verweven tijdlijnen en moderne esthetiek, een tachtig jaar oude film nieuw leven in.

Muzikaal, zoals aangetoond met haar debuut filmscore compositie voor RE: VIVE op Dekmantel 2018, is Thessa Torsing bedreven in het maken van sonische nostalgie voor vervlogen tijden.

Tijdschema

19:00 vertrek Scheepvaartmuseum (aankomst NDSM 19:30)
19:45 vertrek NDSM (aankomst Scheepvaartmuseum 20:15)
21:00 vertrek Scheepvaartmuseum (aankomst NDSM 21:30)
21:45 vertrek NDSM (aankomst Scheepvaartmuseum 22:15)
23:00 vertrek Scheepvaartmuseum (aankomst NDSM 23:30)
23:45 vertrek NDSM (aankomst Scheepvaartmuseum 00:15)

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.