Museumnacht Amsterdam 2021

Inmiddels niet meer weg te denken: de NDSM-werf tijdens Museumnacht Amsterdam! Dit jaar vertegenwoordigen Stichting NDSM-werf, MACA, Nieuw Dakota en STRAAT Museum het gebied en laten zien wat de voormalige scheepswerf te bieden heeft.

Nadat we dit spektakel een jaartje hebben moeten missen, zijn ze heel blij dat we dit jaar weer mee kunnen doen. Het belooft een heerlijke avond te worden. Het lijkt op NDSM altijd net 2 graden kouder, dus kleed je goed warm aan en ontdek NDSM by night!

Deelnemende organisaties:

  • Stichting NDSM-werf ft. het Museum van Onbedoelde Kunst & Rauwbrouwers: T.T. Neveritaweg 61
  • Stichting NDSM-herleeft: T.T. Neveritaweg 61A
  • Nieuw Dakota: Ms. van Riemsdijkweg 41b
  • MACA (Moving Arts Center Amsterdam): Ms. van Riemsdijkweg 61
  • STRAAT Museum: NDSM-Plein 1

 

Programma:

Opening lichtexpositie ‘Come To Light’

Voor de nieuwe expositie ‘Come To Light’, die tijdens de Museumnacht officieel gelanceerd wordt, nodigt Stichting NDSM-werf (licht)kunstenaars uit een spotlight te zetten op onbelichte zaken in de publieke ruimte. Wie voelt zich er welkom, gezien en gehoord, wie is er (on)zichtbaar? Nationale en internationale kunstenaars als Dean Hutton creëeren speciale lichtwerken voor NDSM die op verschillende plekken opduiken; tussen kranen en betonnen platen in, en aan de waterkant van het IJ.

Tijden:
Doorlopend

Nachttours met Museum voor Onbedoelde Kunst

Wat is kunst eigenlijk? Wie een expositie van het MOK bekijkt en de tour loopt, leert al snel dat kunst overal kan zijn. Of het nu een boom, een betonnen plaat of een stalen hijskraan betreft, de werken van het MOK zijn objecten die vaak al decennia opgaan in de achtergrond van het NDSM terrein. Het MOK tovert ze om in kunst: met een onderschrift, een achtergrondverhaal en een denkbeeldige kunstenaar. Zo verandert een oude transportcontainer opeens – à la Duchamp – in een waar museumexemplaar! Inclusief professionele suppoosten en een exit through the giftshop.

Tijden van de tours:
20:00 – 20:20 uur
20:45 – 21:05 uur
21:30 – 21:50 uur
22:15 – 22:35 uur

 

Ervaar de rijke historie van de voormalige scheepswerf

Vroeger was op dit terrein, waar nu deze Museumnacht wordt gehouden een scheepswerf gevestigd t.w. de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM). Deze scheepswerf was toentertijd de grootste scheepswerf in Nederland en heeft een
roemrijk verleden. Stichting NDSM-Herleeft probeert de herinnering aan deze werf hoog te houden en weer zichtbaar te maken. Kom kennismaken en kijken in hun kleine museum waar hun collectie de oude scheepswerf weer tot leven laat komen.

Tijden:
19:00 – 23:00 uur

Nieuwendammer Shantykoor bij de vuurkorf

Wanneer je rondloopt tussen de verschillende locaties, kan je zomaar tegen dit fenomeen uit Noord aanlopen. Zing dan vooral de heerlijke liederen mee die de oude scheepsbouwers in Noord vroeger zongen. De mannen die stuk voor stuk vele jaren op zee, of met de pont over het IJ, hebben gevaren nemen je mee op een muzikale zeemansreis vol vreugde en verdriet. Uit volle borst gaat het van rampspoed in de duivelse gaten tot aan het liefje in de haven van Amsterdam. En dat natuurlijk onder het genot van een pikketanussie!

Koop hier je ticket

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.