Museum Voor Onbedoelde Kunst

Van 8 november 2020 tot 28 februari 2021 te bezichtigen op de NDSM-werf: het Museum voor Onbedoelde Kunst (MOK). Het MOK is een museum in de buitenruimte dat niet de kunstenaar op een voetstuk plaatst, maar de bezoeker en zijn verbeelding. De tentoonstelling neemt je mee langs 17 onbedoelde kunstwerken die zij verspreid over de werf gevonden hebben.

Volgens sommige kunstkenners bestaat er niet zoiets als ‘onbedoelde kunst’: kunst is altijd intentioneel, dat is inherent aan de definitie. Maar wie meeloopt met een MOK tour leert al snel dat kunst overal kan zijn. Het museum kent geen bestaande kunstenaars, enkel curatoren die alledaagse objecten in een artistieke context plaatsen en ze zo verheffen tot kunst. Het borduurt voort op het idee van de readymade kunst van Duchamp, die meer dan honderd jaar geleden met zijn urinoir kritiek gaf op het auteurschap in de kunstwereld. Duchamp zei: iedereen is een kunstenaar, bij het MOK zeggen ze: iedereen is curator. Een kunstwerk zonder verhaal is gewoon een object, maar kan ‘gewoon een object’ ook een kunstwerk worden door het juiste verhaal te vertellen?

Alle elementen van een museum, zonder white cube

Het MOK bevat alle ingrediënten van een volwaardig museum. Er is een giftshop, een infodesk, er lopen suppoosten rond met MOK-paraplu’s, en bij de werken hangen bordjes met een qr-code die naar de audiotour leidt. Het enige dat ontbreekt is de ‘white cube’. Het MOK gebruikt de kaders van het museum om de bezoeker met diezelfde eerbied naar de wereld te laten kijken. Het daagt de bezoeker uit en wil hem of haar prikkelen. Kunstmusea doen dat via kunstenaars, het MOK doet dat met de bestaande objecten en verzonnen kunstgeschiedenissen. Het MOK bevraagt het systeem van de museumwereld, maar het is ook een ode aan het museum als belangrijk instituut binnen onze maatschappij.

Afgelopen zomer schreef Stichting NDSM-werf haar jaarlijkse Open Call uit met de opdracht: visualiseer hoe het toekomstige gebruik van de publieke ruimte eruit zou kunnen zien in wat voor vorm dan ook. Het MOK won de Open Call met het plan om het NDSM-terrein om te toveren tot expositieruimte, waarbij mensen zelfstandig en op gepaste afstand de werken kunnen aanschouwen. Het MOK gebruikt de kracht van wat er al is op de NDSM-werf en voegt hier een speelse, contrastrijke laag aan toe, zo wordt een halve hijskraan een megalomane toren van babel, twee containers een zonsondergang en een besmeurde stelconplaat een zelfportret.

Samen met gids op pad, of zelfstandig met app

De verschillende kunsthistorische verhalen van het MOK zijn geïnspireerd op bestaande kunstwerken of zijn verzonnen stromingen en kunnen vanover de hele wereld afkomstig zijn. Het doel bij alle werken is hetzelfde: de bezoeker aansporen om anders te kijken naar objecten en zelf betekenis te geven aan de omgeving.

De 17 huidige werken zijn slechts een kleine selectie van alle mogelijke onbedoelde werken die er te cureren zijn. Het museum nodigt de bezoeker van harte uit om over het terrein te lopen en een vervallen muur, een gat in de grond, of zelfs de gure wind die over het terrein waait toe te voegen aan de collectie. De tentoonstelling kan op eigen gelegenheid worden bezocht met onze app en audiotour, maar wat de museumervaring compleet maakt, is een tour onder leiding van de eigenzinnige museumdirecteur Gilad Bino. Na een bezoek aan onze tentoonstelling zul je nooit meer hetzelfde naar je omgeving kijken.

Praktische informatie

De MOK-tentoonstelling is van 8 november 2020 tot 28 februari 2021 te bezichtigen. Je kan de werken langsgaan met behulp van de gratis izi.TRAVEL app (beschikbaar voor iOS en Android).

 

Belangrijk: In onze nieuwsbrief van november werd vermeld dat er op zaterdagen ook een live tour plaatsvindt die bezoekers langs de verschillende werken van het MOK meeneemt. Helaas komen deze rondleidingen voorlopig te vervallen ivm met de huidige corona maatregelen. Stichting NDSM excuseert zich voor eventuele verwarring.

MEER INFO

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.