Mistral Gagnant – in de voetsporen van Van Gogh

Van 12 tot 22 december vindt in NDSM-Fuse de expositie ‘Mistral Gagnant – in de voetsporen van Van Gogh’ plaats. In deze expositie worden kunstwerken van patiënten uit het Franse psychiatrisch ziekenhuis Saint-Paul-de-Mausole vertoond. De wereldberoemde schilder Vincent van Gogh bracht in 1889 een jaar in dit ziekenhuis door. Hier kreeg hij van zijn arts de kans om te blijven schilderen. In Saint-Paul de Mausole produceerde Van Gogh bijna 150 van zijn schilderijen.

Door de eeuwen heen is kunst een grote rol blijven spelen in de psychiatrische kliniek. In 1995 werd stichting Valetudo opgericht door dr. Jean-Marc Boulon, die daarmee vormgaf aan een droom die van Gogh lang koesterde; een veilige plaats in het zuiden waar mensen samen konden komen om te schilderen. De stichting biedt de patiënten de mogelijkheid om naast hun reguliere behandeltraject kunsttherapie te volgen. De kunstwerken van de patiënten zijn al wereldwijd geëxposeerd.

Dit jaar speelde het ziekenhuis en arts Jean-Marc Boulon een rol in de documentaire Un Chanteur Invisble: een afstudeerfilm van de Nederlandse Filmacademie. De studenten van de Filmacademie organiseren in samenwerking met Saint-Paul de Mausole en NDSM-Fuse de expositie ‘Mistral Gagnant – in de voetsporen van Van Gogh’. De kunstwerken zijn vanaf 12 december te bewonderen bij NDSM-Fuse.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.