Look Beyond Them

Look Beyond Them van Zayed University alumnus Asma Khoory is een audiovisueel dagboek over bouwvakkers in Dubai. Met sculpturen, audiofragmenten, fotoportretten en persoonlijke verhalen toont Khoory een menselijk beeld van de ontelbare (onzichtbare) arbeiders die aan de snelle uitbreiding van de stad meewerken. De helm speelt een cruciale rol in hun leven. Van een afstand ogen ze identiek, maar dichtbij onthullen ze persoonlijke verhalen en littekens die gepaard gaan met het uitoefenen van het zware werk en hun verblijf ver van huis.

De mannen die door Asma Khoory zijn geportretteerd en geïnterviewd, markeerden hun helmen met persoonlijke boodschappen: spreuken en symbolen die bescherming bieden, hun geliefden eren of henzelf eraan herinneren waarom ze zijn waar ze zijn. Dit is een bekende gewoonte onder bouwvakkers in Dubai.

Asma Khoory bezocht diverse bouwplaatsen in Dubai waar ze de mannen portretteerde en persoonlijke verhalen opnam: jeugdherinneringen, levensbepalende gebeurtenissen, liefdevolle woorden over en voor hun familie en geliefden en ook gedichten die zij schreven op basis van herinneringen. Ze ruilden gebruikte helmen voor nieuwe. Onder vermelding van de exacte lengte-en breedtegraden van de bouwlocaties vormen de foto’s en de helmen een indrukwekkend en monumentaal beeld. Middels beweging activeert de bezoeker zelf de persoonlijke verhalen die bij de helmen horen.

De geportretteerde mannen verlieten hun thuisland op zoek naar een beter bestaan, in de overtuiging dat ze de levenskwaliteit en omstandigheden van hun familie kunnen verbeteren. Asma Khoory doet verslag van hun persoonlijke motivaties en waarden en geeft met Look Beyond Them een gezicht aan hen die veelal onzichtbaar zijn.

Opening: 24 maart 16.00 – 18:00 uur
Tentoonstelling: 4 maart – 1 april
Curator: Walter Willems

Dit project is een samenwerking met Zayed University Dubai

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.