La Défense, the Venturing Gaze | by Paulien Oltheten

In Nieuw Dakota laat Paulien Oltheten het resultaat zien van een werkperiode in Parijs. Met het werk La Défense, The Venturing Gaze, a photo video essay, toont ze een selectie beelden die ze verzamelde in het financiële district La Défense: een anoniem verkeersgebied waar ze persoonlijke relaties aanging met enkele voorbijgangers die ze uitkoos om te volgen. Ze slaagt er in om ogenschijnlijke verbanden te leggen tussen een wetenschappelijk boek en een rol papier, een album met familiefoto’s en de koffer van een voormalig lerares. Op een scherm laat ze de visuele selectie zien van La Défense. Op een scherm ernaast geeft ze er tegelijkertijd commentaar op. Het resultaat is een droste-effect van de straat, haar atelier en de expositieruimte.

“Achter haar ogenschijnlijk humoristische observaties van mensen in de openbare ruimte gaat een scherpe analyse schuil van het hedendaagse leven in grote steden. Zonder grote problematieken letterlijk te benoemen, raakt dit project aan hedendaagse thema’s als ongelijkheid, individualisme, kapitalisme en religie. Het is straat fotografie 2.0.” Aldus de jury Zilveren Camera Prijs voor Storytelling.

‘Performatieve’ ontmoetingen

Gedurende de tentoonstelling is Paulien Oltheten  verschillende keren aanwezig en maakt ze al improviserend ontmoetingen met bezoekers mogelijk.  Tijdens de ontmoeting laat ze (video)beelden zien die ze ook in Parijs maakte, die niet in de tentoonstelling zijn beland: losse observaties met bijbehorende anekdotes. En Paulien zal tijdens de ontmoetingen ook verslag doen van haar onderzoek in archieven waarbij ze op het spoor kwam van een spannend verhaal dat geheel in lijn is met grootstedelijke bouwprojecten en net zo goed over Amsterdam en de NDSM-werf had kunnen gaan.

Opening: zondag 3 maart 16:00 -18:00 uur
Tentoonstelling: 3 maart  –  31 maart
‘Performatieve’ ontmoetingen: 7, 10, 14, 16 en 31 maart

meer informatie

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.