KROSI | Marwan Magroun (2018)

KUNSTPROGRAMMERING VAN STICHTING NDSM-WERF

Architectuur, mode, maatschappelijke thema’s, design en straatcultuur; de Nederlands-Tunesische fotograaf Marwan Magroun ziet de grootstedelijke context als zijn speeltuin.

Sinds begin 2023 mag hij zich Fotograaf des Vaderland noemen en is hij twee jaar lang ambassadeur van de (Nederlandse) fotografie. Een functie die aansluit bij zijn missie om (beeld)cultuur toegankelijker te maken. Magroun: “Fotografie moet van ons allemaal worden, niet alleen van bevoorrechte mensen. Het is belangrijk om te zorgen dat een groot deel van de mensen die geen toegang hebben tot fotografie daarmee in aanraking komt.”

De autodidactische maker is een veelgevraagd fotograaf die belangrijke en soms gevoelige maatschappelijke onderwerpen weet te verbeelden. Representatie en empowerment zijn terugkerende thema’s in zijn werk, zo richt hij zich op het herdefiniëren van hedendaagse visuele cultuur door deze meer toegankelijk en inclusief te maken.

Met projecten als KROSI en The Life of Fathers heeft Magroun in korte tijd een respectabele naam opgebouwd binnen de Nederlandse fotografie. KROSI bestaat uit een reeks beelden, met de Rotterdamse architectuur als backdrop, waarin hij samen met stylist Meryem Slimani de verbinding tussen cultuur en mode in kaart brengt. De Surinaamse benaming voor kleding is krosi, veel Surinaamse woorden worden gebruikt in de Rotterdamse straattaal. Dit laat zien hoe culturen en gebruiken zich mengen in het stadse leven. Welke tradities en gebruiken nemen Rotterdamse jongeren mee in hun huidige mode keuzes? Wat kunnen we van elkaar leren door te kijken naar kleding, gedrag en gebruiken?

Deze winter zijn drie beelden uit de reeks KROSI te vinden op NDSM. Een vergelijkbare concrete jungle waar verschillende (sub)culturen en stijlen samenkomen. Over de specifieke selectie werken voor NDSM, te zien vanaf 9 januari, zegt Magroun: “Het is mooi om te zien dat mijn werk van 5 jaar geleden steeds relevanter wordt. Het claimen van je plekje, met jouw bagage, in deze samenleving is eigenlijk een thema van alle tijden.”

De werken zijn van 9 januari 2023 t/m eind juni 2023 te zien op NDSM. Klik op de knop onderaan deze pagina voor de website van Marwan Magroun.

Over de kunstenaar

Marwan Magroun, geboren in Rotterdam bij Tunesische ouders, leerde het fotograferen toen hij een camera cadeau kreeg op zijn 26ste verjaardag. Zijn stiefvader vond de ouderwetse camera op straat, maar wist niet wat hij ermee moest doen. Zo begon Magroun de wereld om heen vast te leggen, naast zijn werk bij o.a. de Belastingdienst. Het begin van een carrière pad, want op zijn 31ste besloot hij om professioneel fotograaf te worden. Zijn bekroonde transmedia project The Life of Fathers over alleenstaande vaders met een migratieachtergrond in Rotterdam. Zijn werk won verschillende prijzen, waaronder de Zilveren Camera 2020, Paul Peters Photo Award en SO Award 2021. Zijn documentaire werd geselecteerd voor het International Film Festival in Rotterdam en vertoond op de Nederlandse televisie.

WEBISTE MARWAN MAGROUN

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.