Jouw Museumnacht 2022 op NDSM

Het is wederom zover, na een jaar lang wachten is het 5 november 2022 weer museumn8 op de NDSM-werf! Nu de dagen korter worden, de wintermutsen uit de kast getrokken zijn, en de eerste kop warme chocolademelk achter de kiezen is voel je het langzaam opborrelen: de behoefte aan een goede portie Vitamine K(unst). We got you covered! Ook dit jaar kun je tijdens museumn8 genieten van een divers programma op de NDSM-werf. Of je nou liever in je eentje verdwaald tussen het licht en het donker van de werf, of je liever laat leiden in deze rafelrand van de stad, in dit stuk lees je alles over de deelnemende locaties  en bezienswaardigheden zodat jij het onderste uit jouw Museumnacht Amsterdam kunt halen op NDSM (de verschillende locaties hebben allemaal hun eigen programma gedurende de gehele avond, dus voel je vrij om je eigen route uit te stippelen. Tip: kijk op het programma van Museumnacht Amsterdam en filter op stadsdeel Noord).

Stichting NDSM-werf presents: NDSM Light

Deze winter presenteert Stichting NDSM-werf, net als afgelopen jaar, een maand lang drie lichtwerken op het NDSM terrein. Kunstenaars belit sağ, Cosimo Scotucci en Romain Tardy belichten met hun werken letterlijk en figuurlijk on(der)belichte zaken. Cosimo Scotucci creëert een installatie die ‘s avonds licht geeft en zo het aanwezige groen in de stedelijke omgeving van NDSM een extra boost geeft. belit sağ reageert met haar werk op onderbelichte (of afwezige) beelden rond Turkse vrouwelijke arbeidsmigranten werkzaam op en rond NDSM en geeft ze opnieuw een stem en een verhaal. Romain Tardy maakt het onzichtbare speurgedrag van Nederlanders op Google zichtbaar en publiek in de fysieke openbare ruimte door grote ledpanelen op de Y-helling te plaatsen.

Looproute (zie kaart): zodra je de pont af stapt zie je gelijk rechts een witte, gestapelde container opdoemen waar het werk van belit op geprojecteerd wordt. Neem je tijd, sta even stil, en laat het werk op je af komen. Zodra je alles hier tot je hebt genomen, loop je verder rechtdoor richting het grote plein op de NDSM-werf: de Load Out. Hier verlichten de nachtelijke zonnen van Cosimo de halve kraan naast de X-helling. Verdwaal eventjes in dit stadse industriële droomlandschap voordat je naar links afbuigd en richting de NDSM Loods loopt. Voordat je deze in loopt sla je rechtsaf en sta je voor de kop van de Y-helling waar geconfronteerd zult worden met jouw Google zoekgedrag. Kun jij jouw vraag aan het internet in dit werk herkennen?

Young curator Jarwo Gibson

Elk jaar nodigt Stichting NDSM-werf een jonge curator uit om een programmaonderdeel te cureren. Jarwo Gibson is oprichter van de ABCNDstore in Amsterdam-Noord, een hybride winkel en platform voor creatief talent en inspiratie. Deze avond brengt hij met behulp van een ABCND pop-up store inclusief installatie van video’s, foto’s en performances verschillende kunstenaars, ontwerpers en makers uit de wereld van de beeldende kunst, mode en design mee. Zo laat Hedwig Vervoort, eigenaar van fashion label SPEEDYHARMONYCOLLECTORTHINGS, haar film zien in de openbare ruimte van NDSM waarin de zucht naar ontspanning in de natuur centraal staat. Met haar duikt kunstenaar Rik Dijkhuizen opnieuw in de wereld van water met zijn film Alterity in me, waarin hij zich afvraagt welke impact de angst voor de ander heeft op de manier waarop we met elkaar leven en omgaan. Hugo Boccara, sound producer, voegt een immersieve laag toe aan de films, die naast elkaar en in willekeurige afwisseling van elkaar getoond worden. Vloeiende melodieën worden overstemd door golven van dreigende anticipatie. Er is ook een zinderende performance van Fryzbye, een electronic improvisatie dansduo dat genres, bpm’s en mosselen mixt met champagne. De ervaring beschrijft het duo zelf als een combinatie van beats, soundmachines, jazz, akward momenten en smalltalk loops.

Bij Jarwo Gibson ontdek jij tijdens Museumnacht nieuw talent en crossovers, en scoor je meteen een kunstwerk, kledingstuk of design object.

Locatie: plein tussen de X-helling en de NDSM-loods

(on)bedoelde Kunst Tour door Museum voor Onbedoelde Kunst (MOK)

Wat is kunst eigenlijk? Wie een expositie van het MOK bekijkt en de tour loopt, leert al snel dat kunst overal kan zijn. Of het nu een boom, een betonnen plaat of een stalen hijskraan betreft, de werken van het MOK zijn objecten die vaak al decennia opgaan in de achtergrond van het NDSM terrein. Het MOK tovert ze om in kunst. Zo verandert een oude transportcontainer opeens – à la Duchamp – in een waar museumexemplaar! Deze keer nemen ze je mee langs 3 ‘echte’ lichtkunstwerken en langs onverwachte, onbedoelde kunst. Inclusief professionele suppoosten en een exit through the giftshop.

Tour start tijden: 20:00, 21:00, 22:00

Locatie: de MOK keet (aan de kop van de X-helling tegenover de NDSM-loods)

Rauwbrouwers bar

Na al dat rondkijken en ervaren voor die gezonde doses vitamine K(unst) hoor ik het je zeggen: toe aan een drankje. No worries! NDSM heeft zelfs een brouwerij op het terrein; Rauw Brouwers. No nonsense, recht voor zijn raap. Dat zie je terug in hun bieren: niet te veel poespas, gewoon goed bier en zonder fratsen maar met nog steeds verassende smaken. Perfect om tijdens Museumnacht met je vrienden te proosten, en dan misschien de tijd een beetje te vergeten.

Locatie: plein tussen de X-helling en de NDSM-loods

Nieuw Dakota presents: Never Let A Good Crisis Go To Waste

Één van de musea met dak die hun deuren tijdens Museumnacht openen is Nieuw Dakota, het gebouw met de blauwe gevel gelijk rechts langs de haven als je van de pont af komt. Maar er is iets aan de hand, het is namelijk crisis bij Nieuw Dakota: water stroomt door alle kieren en gaten door het plafond het pand binnen. De regen wordt opgevangen door verschillende emmers, maar de huisbaas wil de lekkage niet verhelpen…

In de tentoonstelling Never Let a Good Crisis Go to Waste hebben vijf kunstenaars werk gemaakt rondom het thema ‘crisis’. Kom langs om te zien hoe zij dit verbeelden en verrijk je met tips zodat je daarna zelf alle tegenslagen in het leven aankan. En als niets meer helpt, kun je altijd nog heel hard huilen… Kunstenaar Elia Castino zal hierin het goede voorbeeld geven: tijdens Museumnacht kun je bij Nieuw Dakota zijn bijzondere live performance THE ONLY THING THAT JUSTIFIES MY TEARS meemaken. Kom langs voor een gin-tonic of glühwein of een glas gevuld met tranen.

Locatie: Nieuw Dakota, 19:00 – 02:00 (Ms. van Riemsdijkweg 41b)

Straat Museum

Als je over de NDSM-werf loopt heb je haar waarschijnlijk al naar je zien kijken, de grote Anne Frank mural op de gevel van STRAAT museum, het tweede museum met dak dat tijdens Museumnacht haar deuren opent tot in de late uurtjes. Hier kun je Museumnacht beleven tussen de meest bijzondere street art-werken, zelf de spuitbus ter handen nemen, de tofste street artists live in actie zien, en een hapje en een drankje scoren? Dat kan allemaal bij STRAAT, het museum voor street art en graffiti. Street art verplaatst naar de binnenruimte van een museum? Een beetje tegenstrijdig, zouden sommige mensen zeggen. Zodra je binnen stapt merk je echter dat STRAAT alles behalve een normaal museum is. Dit unieke museum is namelijk gehuisvest in een vroegere scheepsloods van 8000 m² op de NDSM-werf waar zowel de grootste internationale namen als aanstormend talent tentoongesteld op collosale canvassen.

Tijdens Museumnacht zijn er verschillende kunstenaars live aan het werk in STRAAT. Naast live art is er ook een dj, kan je zelf graffiti spuiten (tussen 21.00 en 00.00) en uiteraard een hapje en een drankje scoren.
Locatie: STRAAT museum (NDSM-Plein 1), 19.00 – 02.00.
NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.