OPENING: JIM WHITING / UP TYCOON

JIM WHITING PRESENTEERT NIEUW WERK OP NDSM-WERF
Internationale kunstenaar Jim Whiting werkt op de NDSM-werf als artist-in-residence aan een nieuwe site-specifieke, kinetische installatie in de historische NDSM Loods. Zaterdag 28 oktober wordt het werk officieel gepresenteerd aan publiek.

PROGRAMMA ZATERDAG 28 OKTOBER
19:00 uur Welkom
19:15 uur Up Tycoon
19:30 uur Performance Ewan Cameron
vanaf 19:45 uur Performance Andrew Bailey (doorlopend)
21:00-22:00 uur Powertool Race (open voor deelnemers)
20:00-00:00 uur Midnight Market

JIM WHITING
Jim Whiting is kunstenaar, uitvinder en maker van mechanisch theater. Hij bouwt monumentale, kinetische installaties en tentoonstellingen waarbij geanimeerde figuren en robots de rol van gastheer, acrobaat en performer in een turbulente, sprookjesachtige fantasiewereld nemen. Whiting’s eerste grote installatie was in 1979 in The Hayward Gallery in Londen. Hij ontving in 1984 erkenning van de internationale kunstwereld nadat zijn robotachtige beeldhouwwerken werden gebruikt in Herbie Hancock’s muziekvideo voor ‘Rockit’ geregisseerd door duo Godley & Creme, de eerste MTV Video Music Award voor Best Art Direction won. In 2007 werd een nieuwe versie van zijn Mechanical Theater gerealiseerd in opdracht van het themapark Swarovski Kristallwelten (Crystal Worlds) in Oostenrijk. Jim Whiting realiseert en exposeert zijn kunstprojecten over de hele wereld.

UP TYCOON
Het nieuwe werk van Jim Whiting heet ‘Up Tycoon’  en krijgt zijn plaats in het noordelijk deel van NDSM Loods. Het toont vier reusachtige menselijke figuren in pak die aan een oude kraan hangen. De mannen in pak – hoog gehesen tegen het plafond van de loods- maken mechanische bewegingen en draaien rond. Deze ’tycoons’ vertegenwoordigen de bedrijfswereld, de financiële bovenklasse van onze tijd. “Kleren creëren personages. Ze maken letterlijk de man. En elk uniform behoort hoe dan tot een soort van leger,” aldus Jim Whiting.

INTERNATIONALE KUNSTPROJECTEN OP NDSM-WERF
Het werk van Jim Whiting brengt de bekende Robodock festivals in herinnering en koppelt ze aan met actuele activiteiten op de NDSM-werf. Het project vormt onderdeel van het Kunstenplan 2017-2010, dat de NDSM-werf in Amsterdam-Noord op de internationale kaart zet als culturele vrijhaven met een blijvende tijdelijk karakter. Het kunstproject van Jim Whiting is een initiatief van Stichting NDSM-werf en Stichting Kinetisch Noord en wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het AFK.

OPENING EN BEZOEK
Het werk van Jim Whiting zal feestelijk geopend worden op zaterdag 28 oktober vanaf 19.00 uur en is te zien tijdens 24H Noord en de Midnight Market die vanaf 20.00 uur in de NDSM Loods plaatsvindt. Overige openingstijden:

Zaterdag 28 oktober van 19:00 – 23:00 uur
Zondag 29 oktober van 16:00 – 18:00 uur
Donderdag 9 november van 18:00 – 20:00 uur
Zaterdag 11 november van 16:00 – 18:00 uur
Zondag 12 november van 16:00 – 18:00 uur

De NDSM Loods bevindt zich op het NDSM terrein, Tt. Neveritaweg 15 te Amsterdam.

              

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.