Toine Timmermans van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Lianne de Bie van Slow Food Youth Network Nederland

Het topje van de aardappelberg #2

Door de corona pandemie blijven schuren vol aardappels liggen. Het wordt duidelijk met bijvoorbeeld de frietaardappel waarvan er honderdduizenden kilo’s klaar liggen om gebakken te worden. Door het wegvallen van de vraag vanuit horeca, festivals en export blijven deze liggen en wordt dit voedsel laagwaardig benut als biogas of als veevoer gebruikt. Hiervoor krijgt de boer dan bedrag dat soms lager is dan de kostprijs en worden er honderdduizenden kilo’s voedsel verspild.

Initiatiefnemers uit diverse plaatsen in Nederland, Slow Food Youth Network Nederland en Jur Jacobs laten dit niet zomaar gebeuren en willen dat voedsel weer op waarde geschat wordt. Om een statement te maken, werd op zaterdag 6 juni 20.000 kilo aardappels op de NSDM-werf in Amsterdam gestort. Binnen zes uur waren alle aardappels uitverkocht. Het succes van deze actie vroeg om een vervolg, en die komt er: zaterdag 27 juni is omgedoopt tot Nationale Aardappelberg Dag. Consumenten kunnen via de app van Too Good To Go op twaalf locaties in Nederland aardappels komen scheppen.

Dit initiatief van Jur Jacobs en het Slow Food Youth Network is opgezet in samenwerking met aardappelboeren, Too Good To Go, Stichting Samen tegen Voedselverspilling, Stichting NDSM-werf en Stichting Taste Before You Waste

. Ga naar www.aardappelberg.nl voor alle informatie.

Op zaterdag 27 juni kunnen consumenten aardappels scheppen op de NDSM Werf. In verband met de maatregelen omtrent Corona dienen zij zich van te voren te registreren via de app van Too Goo To Go. Op de NDSM zal tevens een installatie met aardappelrecepten van bezoekers worden gemaakt door sociaal ontwerper Mariana Balvanera.

 

NDSM-plein op de werf op 27 juni van 12:00 tot 18:00 uur

 

 

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.