Het Grote Culturele NDSM Bevrijdingsdiner

PROGRAMMERING VAN STICHTING NDSM-WERF

Op 5 mei komen door heel Nederland mensen samen op pleinen, bruggen en stoepjes voor een Vrijheidsmaaltijd. In deze traditie geeft NDSM samen met broedplaats Treehouse dit jaar vorm aan De Grote Culturele NDSM Bevrijdingsmaaltijd, een viering vol culturele programmering en eten. 

Amsterdammers, buurtbewoners en Noordelingen worden uitgenodigd om samen aan lange tafels tijdens het eten ervaringen te delen over (on)vrijheid en tussendoor vliegers op de laten. Meewaaien met de wind die altijd net iets harder lijkt te waaien op NDSM, door het luchtruim dwalen; Maurice Scheltens en Bert Jan Pot, oprichters van de Kite Club, delen op 5 mei het vrije gevoel van vliegeren. Ze nemen eigen, handgemaakte vliegers mee en nodigen andere kunstenaars uit ideeën de lucht in te laten. Ook kun je zelf vliegers meenemen en meedoen. Tijdens en na het diner zijn er muzikale optredens van o.a. lokale talenten uit Treehouse, die allen op hun eigen manier de vrijheid bezingen.

PROGRAMMA

  • 14.30-17.00               Workshop NDSM Kinderatelier
  • vanaf 16.00                Vliegeren op Load Out, doorlopend (afhankelijk van de wind)
  • 17.00                           Opening Wolkenpoort van kunstenaar Yasser Ballemans
  • 17.15 – 17.30              Aanvang bevrijdingsdiner / borrel
  • 17.30 – 20.00            Eten + doorlopende performance
    *Uitloop tot 21.00 bij lekker weer

 

SPECIALE NDSM KINDERATELIER LENTE EDITIE: VLIEGEREN OP 5 MEI

’s Middags, voorafgaand aan het Grote Culturele NDSM Bevrijdingsdiner, is er een speciale editie van het NDSM Kinderatelier. Tijdens de workshop ga je onder begeleiding van o.a. Mélanie Corre (kunstenaar van NDSM) mee tekenen, knutselen en bouwen aan je eigen vlieger om die aan het eind van de dag de lucht in te kunnen laten. Na de workshop kan iedereen (ouders, buurtbewoners, langslopers) aanschuiven bij het Grote Culturele NDSM Bevrijdingsdiner. Kaarten voor het NDSM Kinderatelier kun je reserveren via de knop hieronder en wees er snel bij, er zijn maar een beperkt aantal plekken!

NDSM KINDERATELIER 5 MEI

WOLKENPOORT DOOR YASSER BELLEMANS

Kunstenaar Yasser Ballemans maakt samen met kinderen van Klein Amsterdam die in het laatste schooljaar zitten een bijzondere installatie. Om het ontstaan en het beweeglijke van ideeën te eren mogen de kinderen een wolk die ze tijdens dat jaar opviel, op een idee bracht of gewoon mooi vonden, tekenen of fotograferen en als vlag op een WolkenPoort laten zien. Samen vormen ze een tijdelijke wolkenlucht. Zoals de kinderen tijdelijk klasgenoten waren op Klein Amsterdam. De WolkenPoort wordt zo een symbolisch komen en gaan van ideeën zoals de kinderen en de ideeën op Klein Amsterdam komen en gaan.

Kunnen we een monument maken voor de dromen die we hebben en wat is dan belangrijk? Welke waarden? Wat willen we meegeven? Wat drijft je? Neem je je wolk mee? Laat je het achter? Schenk je het aan iemand? De WolkenPoort zal geopend worden op 5 mei tijdens het Grote Culturele NDSM Bevrijdingsdiner waarna het 6 weken op de werf te zien zal zijn. Daarna krijgt de WolkenPoort een permanente plek op het schoolplein van Klein Amsterdam en kan elk jaar weer een nieuwe klas haar wolken voor de poort maken om hun tijd bij Klein Amsterdam af te sluiten, die wolken vervangen dan de wolken van de klas van het jaar daarvoor.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.