Ferrotopia Avondexpeditie #5

Ferrotopia Avondexpedities
Ferrotopia is een kunstinstallatie op de Amsterdamse NDSM-werf, ‘gesamtskunstwerk’ en pop-up museum inéén. De kunstinstallatie van Atelier van Lieshout is een ode aan ijzer (ferro=ijzer) en bestaat uit een verzameling karaktervolle gebouwen gegroepeerd rondom een centraal plein. Volgens het principe hoofd, hart, handen nemen programmamakers Joost Janmaat (Partizan Publik) en Rieke Vos (Stichting NDSM-werf) het publiek mee op expeditie in de wereld van ijzer. Inhoudelijke presentaties wisselen zich af met expedities, proeverijen, muziek, poëzie en andere kunsten.

Ferrotopia Avondexpeditie #5 | Primitive Futurism: a commune for one night!
Elke eeuw (meestal aan het eind) staan er profeten op met een verlangen naar een regressieve toekomst. Utopisten voor wie ware vooruitgang ligt in achteruitgang. Groei door krimp. Meer door minder. De laatste nacht in Ferrotopia wordt een feest voor primitief-utopisten: over Dark Ecology, de neo-Luddities, het Uncivilization Project en eco-fascisme.

Een commune voor één nacht met onder andere Edwin Gardner, Collectief Walden, Ruchama Noorda, een arm varken aan een spit en extreem primitieve muziek van Harpo ’t Hart.

Sprekers:

Edwin Gardner is schrijver, architect, webdesigner/editor en onderzoeker en mede-oprichter van Monnik, een laboratorium voor onderzoek, verbeelding en verhalen vertellen. Edwin studeerde in 2009 af in architectuur van de Faculteit Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en studeerde daarvoor Architectuur aan de Technische Universiteit van Istanbul . Zijn doctoraalscriptie ging over schematisch redeneren en hoe de creatieve ontwerpprocessen verklaard kunnen worden als een vorm van logica. Van 2005 tot 2010 werkte hij voor Archis/Volume als webredacteur, ontwikkelde webomgevingen, deed redactiewerk en onderzoek en produceerde content voor web, print en tentoonstellingen. Hij is nog steeds een regelmatige medewerker en redactioneel adviseur van Volume. In 2009/2010 werkte hij als onderzoeker voor Partizan Publik, mede organisator van de Avondexpedities. In 2011/2012 was hij een onderzoeksmedewerker aan de Jan van Eyck Academie, een postacademisch instituut voor onderzoek en productie op het gebied van beeldende kunst, theorie en design.

Ruchama Noorda studeerde Beeldende Kunsten aan de Koninklijke Academie in Den Haag (2002) en het Sandberg Instituut in Amsterdam. In 2015 promoveerde zij aan de Universiteit van Leiden, waar ze onderzoek verrichtte naar de impact van de Lebensreform beweging op de kunst en cultuur van Europa en de Verenigde Staten. In haar praktijk hergebruikt Noorda elementen van Reform pedagogie, kunst, kunstnijverheid, dans, dieet en rituele praktijken. Haar prestaties en installaties verhouden zich kritisch tot hedendaagse communautaire en contra-culturele aspiraties, praktijken en bewegingen. Solo shows en performances van Ruchama Noorda waren te zien in o.a.  Paradiso Amsterdam (2018), Cure Park, Amstelveen (2017), de Oude Kerk, Amsterdam (2015), High Desert Test Sites, Wonder Valley (2014), Marres, Maastricht (2013), Stadhausgalerie/Kunsthalle Münster (2013), Kunstvereniging Diepenheim (2012) Stedelijk Museum de Lakenhal, Leiden (2007) en Museum Het Domein, Sittard (2003).

Collectief Walden presenteert weer een paar warmtepreken. Speciaal voor Ferrotopia ontwierp Collectief Walden een installatie die gedurende een aantal diensten wordt gebruikt als preekgestoelte. Ze verzorgen een ritueel ter verering van de God van het warmteverlies en nodigen sprekers uit met uiteenlopende achtergronden (een journalist, een milieufilosoof, een kernfysicus, een sjamaan en muzikanten) om een warmtepreek te komen geven rondom warmte, klimaatverandering en de tomeloosheid van energie.

Tickets voor de Avondexpedities kosten normaal gezien €5, maar omdat het op vrijdag 30 november onderdeel is van ons Big Boiler Goodbye Party programma in Ferrotopia, kost het deze editie niets. Voor ons eigen in- en overzicht vragen je je wel hier aan te melden.

LET OP! HOEWEL ER GENOEG DEKENTJES EN VUURKORVEN ZIJN OM JE AAN OP TE WARMEN, RADEN WE JE WEL AAN JE WARM AAN TE KLEDEN.

meer informatie

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.