Ferrotopia Avondexpeditie #1: een avond over magnetisme

Ferrotopia Avondexpedities
Ferrotopia is een kunstinstallatie op de Amsterdamse NDSM-werf, ‘gesamtskunstwerk’ en pop-up museum inéén. De kunstinstallatie van Atelier van Lieshout is een ode aan ijzer (ferro=ijzer) en bestaat uit een verzameling karaktervolle gebouwen gegroepeerd rondom een centraal plein. Volgens het principe hoofd, hart, handen nemen programmamakers Joost Janmaat (Partizan Publik) en Rieke Vos (Stichting NDSM-werf) het publiek mee op expeditie in de wereld van ijzer. Inhoudelijke presentaties wisselen zich af met expedities, proeverijen, muziek, poëzie en andere kunsten:

Datum: 6 september, 19.30-22.00 uur
Prijs: €5,- / Passe-partout voor 5 lezingen €20,-

Tickets zijn hier verkrijgbaar

6 september | het zesde zintuig: een avond over magnetisme
Magnetisme is ons ‘zesde zintuig’. Het vermogen om te ‘voelen’ dat er iemand achter ons staat. Dat komt door de grote hoeveel ijzer in ons lichaam, genoeg om zo’n 15 spijkers van te maken. Bij niet menselijke diersoorten, zoals alle trekvogels, is dit zintuig veel beter ontwikkeld. Tijdens de eerste avondexpeditie onderzoeken we de mens als mineraal, de smaak van ijzer, wat we kunnen leren van vogels, en hoe we het magnetisme in onszelf wakker kunnen kussen.

 

Met Dewi de Vree, Ronald van Tienhoven, Joel Broekaert

Dewi de Vree
Dewi de Vree ​is een media- en geluidskunstenaar uit Den Haag. Haar projecten hebben een focus op het zintuiglijk ervaren van natuurkundige experimenten. Met een achtergrond in de beeldende kunst en haar fascinatie voor the interactie tussen mens en machine, heeft zij verschillende vertaalmachines, geluids-interfaces en instrumenten, performances en installaties ontwikkeld. Onderwerpen in haar projecten zijn elektriciteit, elektromagnetisme, elektrochemie, thermodynamica.

Dewi zal je na haar magisch-magnetische presentatie meenemen over het terrein om met een speciaal pak magnetische straling te detecteren en ervaren.

Magnetoceptia

Ronald van Tienhoven
Ronald van Tienhoven is kunstenaar, ontwerper en cultureel intermediair. Hij bevat 4,1 gram ijzer, waarvan 2,6 gram in zijn bloedbaan.
Ronald neemt je, met een video die hij zelf heeft gecompileerd, mee in het verhaal over een magnetische berg in de Oeral, genaamd “Magnitorgorsk”.

Joel Broekaert
Joël Broekaert is de restaurantrecensent van NRC Handelsblad en culinair columnist voor Vrij Nederland. Zijn culinaire interesse brengt hem verder dan nationale en internationale top-restaurants. Het gaat niet alleen om wat er op het bord ligt, maar ook waar het vandaan komt. En hoe het daar terecht is gekomen.
Hij bespreekt bij Avondexpeditie #1 het verschil tussen smaak en aroma. Hij creëert een ijzerproeverij om te kijken of ijzer een kans heeft, om na umami, de officiële zesde smaak te worden. Je proeft verschillende dingen zoals skittles, bloedworst, muntjesen spijkers.

OVERIGE EDITIES
20 september | welkom in de nieuwe ijzertijd: een avond over cyborgs en sci-fi
4 oktober | Domestikator: een avond over bestialiteit
25 oktober | take these shackles off my feet so I can dance: een avond over materie en macht
11november | de dingen de baas: een avond over het aambeeld

Locatie: Ferrotopia (NDSM-Plein)

meer informatie

koop een ticket

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.