Het Derde Potentieel | Tentoonstelling

Afgelopen voorjaar werkten de kunstenaars Jan Adriaans, Gerwin Luijendijk en Marianna Maruyama in de residency Het Vijfde Seizoen op het terrein van de psychiatrische instelling Altrecht Ggz en Fivoor Forensische zorg. Hier ontstond Het Derde Potentieel: een project over taal in relatie tot veiligheid en beveiliging in een psychiatrische omgeving.

. . . Ergens in een bebost gebied in Nederland. Drie mannen staan oplettend voor een psychiatrische instelling (hun podium?). Ze begroeten iedereen die binnenkomt (de choreografie?), ze voeren een rol uit, ze rijden op hun fietsen over het terrein (met props?), ze volgen hun regisseurs, ze bespreken strategieën voor samenwerking met de buurt (het publiek?) en ze dragen uniformen (kostuums?). Ze zijn het er allemaal over eens dat deze baan anders is dan hun voorgaande banen.

Wat betekent het beveiliger te zijn? Een functie te hebben waardoor mensen zich veilig gaan voelen? Het Derde Potentieel brengt beveiligers op abstracte wijze in beeld en gaat in op hun verbale en non-verbale communicatie. De video- installatie bestaande uit negen schermen, stelt ons voor de paradox van bescherming en dreiging. De aanwezigheid van een beveiligingsteam kan ons veilig laten voelen en roept tegelijkertijd de vraag op: ‘Zijn we hier wel veilig?’

Openingstijden: 22 nov. t/m 16 dec.
Do & vrij 11:00-18:00
Za & zo 12:00- 18:00

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.