Exhibition | Far-off Nearby

 

Deelnemende kunstenaars: Aimée Zito Lema en Elisa van Joolen, Sarah van Lamsweerde en Esther Mugambi, Marisca Voskamp van Noord, Judith Westerveld en Marjet Zwaans

Curator: Mariana Lanari

Maarten Doorman schreef in het kader van het project het essay Ver weg en dichtbij. Over het translokale in de kunst. Het essay is opgenomen in de gelijknamige publicatie die bij de tentoonstelling verschijnt.

Over Far-off Nearby
Wat speelt zich af achter huisdeur nummer 8 in Floradorp? Wat heeft het bombardement van de Fokkerfabriek te maken met een hond die onder je balkon wordt doodgebeten door een andere hond? Wat is de heilzame kracht van duizendblad? Wat is het verband tussen de weidsheid van de Zaanse Schans, de kerstboomverbranding tijdens de jaarwisseling in Noord en de woestijn in Egypte? Wat zijn barricadewoorden? Is het ‘ik ben verloren’, ‘ik ben kwijt’ of ‘ik heb verloren’? Wat is de herinnering van een kledingstuk?

In 2017 startten we het langlopende onderzoeksproject Far-off NearbyZeven kunstenaars brengen het translokale en de betekenis ervan in kaart met concepten waarmee Amsterdam-Noord op onverwachte wijze wordt belicht, in de vorm van een activiteit, een interventie of een tijdelijk kunstwerk. De uitwerking ervan loopt uiteen van workshops in buurtkamers met bewoners die pijnplekken in de openbare ruimte benoemen, tot onderzoek naar de rol van ‘iemands moedertaal’ middels het bijwonen van taallessen voor immigranten in Noord. De grote betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties en een onderzoekende geëngageerde houding vormen de rode draad binnen de verschillende concepten.

Publieksprogramma Nieuw Dakota

Opening: zondag 7 april 16:00 – 19:00 uur
Tentoonstelling: 7 april tot en met 19 mei
24 uur Noord: 13 april 12:00 – 21:00 uur (meer informatie volgt)
Finissage: 19 mei

meer informatie

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.