Energy Observer @ NDSM-werf
De futuristische Energy Observer, een van de eerste waterstofschepen ter wereld, doet van vrijdag 5 april t/m zondag 14 april de NDSM-werf aan. De catamaran wordt volledig aangedreven door hernieuwbare energiebronnen.
Het Franse vaartuig is dertig meter lang, twaalf meter breed en heeft aan boord een installatie die door middel van elektrolyse waterstof aanmaakt. De elektriciteit die daarvoor nodig is wordt gegenereerd met zonnepanelen en twee windturbines.
De Energy Observer wordt omgeschreven als een drijvend laboratorium en heeft naar schatting dertig miljoen euro gekost. Varen op waterstof is milieuvriendelijk omdat er geen schadelijke stoffen zoals CO2, fijnstof of zwaveldioxide vrijkomen.
Scheepvaart vervuilt
In 2050 moet de CO2-uitstoot van de internationale scheepvaart zijn gehalveerd. Daarover zijn in april 2018 afspraken gemaakt op een klimaattop van de Verenigde Naties. Dat was nodig omdat het klimaatakkoord van Parijs verrassend genoeg geen afspraken bevatte over de scheepvaart, die door het gebruik van zware (stook)olie voor veel vervuiling zorgt.
Zo werkt het waterstofschip
Wereldtournee
In het voorjaar van 2017 startte de Energy Observer een wereldreis die in totaal zes jaar duurt. Het doel is om vijftig verschillende landen aan te doen en de strijd tegen klimaatverandering te promoten. Op vrijdag 5 april stopt het waterstofschip daarbij de NDSM-werf aan, waar het tot zondag 14 april kan worden.
Het project is een initiatief van zeilkampioen Victorien Erussard en documentairemaker Jérôme Delafosse, die de wereld willen inspireren om schoner te varen. Het project wordt gesponsord door Franse bedrijven, waaronder AccorHotels, verzekeraar Thélem, Delanchy Transports en energiegroep Engie.