ELTA100 (1919-2019) | Exhibition

Op 1 augustus 2019 is het precies honderd jaar geleden, dat op een steenworp afstand van Pllek, op Papaverweg 35 in Amsterdam Noord de zogenaamde ‘Eerste luchtvaart tentoonstelling  Amsterdam’  werd georganiseerd. Namelijk de ELTA. De tentoonstelling duurde twee maanden, augustus en september en trok meer dan een half miljoen bezoekers. Ook voor die tijd een ongekend aantal.

Waarom de ELTA expositie? De ELTA kan gezien worden als voorloper van de start van de luchtvaart in Nederland en de oprichting van de KLM. Albert Plesman was de organisator van het ELTA evenement, en zou de eerste directeur van de KLM worden.

In Pllek wordt gedurende de maand augustus een collectie foto’s getoond, die een indruk geven hoe het er op de ELTA aan toe ging.

Donderdag 1 augustus om 16:00 is er de opening in Pllek (vrije toegang), in aanwezigheid van oud-KLM topman Ron Wunderink, – die aan de hand van zijn pas verschenen boek ‘Met de KLM de wereld rond’ – je zal meenemen naar de tijd van toen, honderd jaar gelden, toen de luchtvaart letterlijk nog in de kinderschoenen stond.

Om alvast in de stemming te komen: het ELTA-Vlieglied door Albert Mol en beelden van de ELTA, precies honderd jaar geleden (1919).

Also:
VLIEGERFEESTJE NAAST PLLEK op za 10 en zo 11 augustus

In het kader van de ELTA100 foto expositie in Pllek en de Circusbende activiteiten op de werf , zal Toon Hannink, bekende vliegeraar uit Monnickendam, samen met vier andere vliegeraars op zaterdag en zondag tussen 10 tot 17.00 enkele geweldige vliegershows ten beste geven. Locatie parkeerterrein, direct naast Pllek, vlakbij de IJ-kade. Komt dat zien!!!

N.B. De vliegershow op zaterdag 10 augustus in geannuleerd i.v.m. de heftige wind, op zondag gaat het wel gewoon door.

Lees hier het artikel in de Volkskrant over de ELTA tentoonstelling en het vliegerfeestje.

 

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.