Beweging Tegen Shell | Tentoonstelling

Beweging Tegen Shell: A century of decolonial contestation

Eind oktober opende de expositie “Beweging tegen Shell” haar deuren in NDSM-Fuse. Deze tentoonstelling is inmiddels verlengd t/m 6 december! Tegen de achtergrond van diverse rechtszaken die in 2020 tegen Shell worden gevoerd verkent deze expositie de strijd voor rechtvaardigheid die gevoerd werd van Indonesië tot Nigeria, van Curaçao tot Zuid-Afrika, en van Alaska tot Groningen; een strijd dus, die voorafging aan het strijdtoneel in de rechtbank. Middels installaties, audioverhalen, fotografie en relikwieën van het actievoeren nodigt de expo uit om te leren van de mensen die verzet pleegden en opriepen tot dekoloniale klimaatrechtvaardigheid.

Kunstenaars Anna Bissila en Chihiro Geuzebroek zijn de drijvende krachten achter de expositie. Voor het gehele project werken zij samen met Milieudefensie en Aralez. De relikwieën van gevoerde acties die te zien zijn komen van Milieudefensie, Waddenvereniging, Groninger Bodembeweging, Fossil Free Culture, Code Rood, XR, en Je Moeder. De expositie telt voorts meer dan 14, vaak interactieve, kunstwerken.
Sleutel tot de benadering van de kunstenaars Chihiro Geuzebroek en Anna Bissila is om momenten en beweging te plaatsen in een web van relaties. Geuzebroek en Bissila kennen elkaar sinds dit jaar en werken samen aan deze expo vanuit een gedeelde interesse in dekoloniale klimaatrechtvaardigheid.

Quote Chihiro: People Powered Movement vs Shell is een achtbaan door de geschiedenis heen en brengt eerbetoon aan en rouwt om de verdedigers van onze aarde die opstonden tegen een koloniale kracht die veel mensen en plaatsen schade berokkend heeft. Hopelijk zijn mensen verrast door de emotionele diepgang en het spectrum van activisme.

Quote Anna: Chihiro zegt dat ze “Geboren is om te winnen, samen met jou!”. Welnu, wat een overwinning om educatieve kunst te maken over voorouderlijke strijd voor gerechtigheid, vooral in de nasleep van het dekoloniaal denken.

Voorafgaand aan de expositie vindt op 24 en 25 oktober een bijeenkomst van Milieudefensie plaats in BAK in Utrecht en op 30 oktober is Chihiro Geuzebroek te gast op het IMPAKT festival.

De expositie Beweging tegen Shell is tot 6 december elke vrijdag tot en met zondag gratis te bezoeken tussen 12.00 en 18.00 uur.

MEER INFO

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.