Because the Night | Een ode aan ADE

Van woensdag 21 oktober t/m zondag 25 oktober is op de NDSM-werf een nieuw project genaamd ‘Because the Night’ te zien, bestaande uit twee kunstwerken van lichtkunstenaars Boris Acket en Vladimir Grafov. De lichtinstallatie is een ode aan ADE – de evenementen die normaalgesproken de Amsterdamse nacht zo veel leven inblazen, maar zich dit jaar noodgedwongen wat stiller moeten houden. De installatie is van woensdag t/m zondag te zien (het vuurtorenwerk van Boris Acket van 13:00 tot 23:00 uur, het laserwerk van Vladimir Grafov van 19:00 tot 23:00 uur – beiden zijn het beste te zien in het donker). De werken zijn te bewonderen vanuit menig oogpunt, maar zijn vooral bijzonder om te zien van dichtbij, hier op de NDSM-werf.

Licht- en geluidskunstenaar Boris Acket (1988), o.a. bekend van zijn lichtwerken op DGTL Festival, creëert het lichtwerk ‘BAKEN’. In een stuurloze tijd zonder stip aan de horizon brengt deze installatie, gecreëerd in samenwerking met Chris van Meer, Lumus Instruments, Ampco Flashlight, Think! AV & Van Ham Tenten en Podia, een kleine zucht van verlichting, een teken van leven. Zachtjes ‘klopt’ het licht rond in het ritme van een hartslag, als een vuurtoren. Ieder die het werk van een afstand gadeslaat kan de hartslag waarnemen zonder hem te horen. Zo benadrukt het werk de oorverdovende stilte van ADE 2020 en steekt het letterlijk en figuurlijk een hart onder de riem bij de nacht- en festivalsector en bij alle Amsterdammers. Het werk is bedoeld als een rustgevende stip aan de horizon – die vanuit verschillende plekken te zien is – maar wie ‘BAKEN’ van heel dichtbij ervaart kan het hart daadwerkelijk zachtjes horen kloppen. De hartslag is speciaal voor ADE opgebouwd uit de kicks (bassdrums) van de meest gebruikte drumcomputers in de dancemuziek.

Het tweede werk van Because the Night is van lichtkunstenaar Vladimir Grafov (1964) die in zijn installatie ‘Invincible Sun’ lasers gebruikt om een abstract en autonoom lijnenspel te creëren op de Y-helling waar vroeger de schepen het IJ in rolden. De laserlichten, onlosmakelijk verbonden met de sfeer en het decor van dancefeesten, vormen de basis voor zijn werk en verbeelden hoe na zonsondergang het daglicht plaatsmaakt voor het licht van de nacht. Grafov koppelt in zijn werk wetenschap en techniek om tot nieuwe ervaringen te komen op het gebied van vorm, kleur en geluid.

‘Because the Night’ vindt plaats tegelijkertijd met NDSM Music Digital x ADE 2020 , waarbij vijf dagen lang een muziekprogramma live op stream wordt uitgezonden. Gedurende deze vijf dagen kun je meekijken en luisteren met meer dan 50 uur aan topartiesten, labels en de nieuwste talenten in house- en technomuziek. Vanwege de nieuwe maatregelen worden er COVID-19 proof digital dance parties georganiseerd om vanuit de huiskamer middels videoconferenties wereldwijd samen te dansen.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.