Beautiful Distress

Beautiful Distress is een kunstmanifestatie over waanzin en een initiatief van Het Vijfde Seizoen en Beautiful Distress. Beide organisaties hebben een artist-in-residency programma in een psychiatrische instelling. Samen met hedendaagse kunstenaars wordt een vertaling gemaakt van de wereld van de psychiatrie naar die van mensen die daar niet dagelijks mee te maken hebben. De tentoonstelling in Nieuw Dakota maakt via kunst psychisch lijden zichtbaar en voelbaar en bestrijdt vooroordelen over mensen met een psychische ziekte.

Met werk van: Laurence Aëgerter, Aram Tanis, Marieke Zwart, Aldo van den Broek, Yasmijn Karhof, Dirk van Lieshout, Voebe de Gruyter, Marijn Ottenhof, Coco Young, Domenico Mangano & Marieke van Rooy, Kostana Banovic, Alexander Sand, Doris Denekamp & Geert van Mil, Jantine Wijnja, Rebecca Chamberlain, Guy Richards Smit, Frank Koolen, Anno Dijkstra, Aimée Zito Lema, Alet Pilon, Anouk Kruithof, Lotte van Lieshout, Roos Rebergen & Tim van Oosten (RoosBeef), Jikke van Loon, Marisca Voskamp, Annemiek Vera, Jean Bernard Koeman, Annaleen Louwes, Christiaan Bastiaans, Berend Strik, Erik van Lieshout, Roy Villevoye, Fransje Killaars, Ingmar Heytze, Lisette Verkerk, Emmeline de Mooij & Adriaan Mellegers, Mario Rizzi, Mella Jaarsma & Yudi Tajudin, Nina Glockner, Willem de Rooy

Naast de tentoonstelling bij Nieuw Dakota is er een tentoonstelling in De School (23 november tot en met 23 december 2017) en een symposium op 7 december.

Opening: zaterdag 25 november 10:00 u (met een performance door Nina Glockner en een ontbijtbuffet van het Leger des Heils)
Tentoonstelling: 25 november – 7 januari
Symposium: 7 december
Educatief programma: doorlopend (ook in de kerstvakantie), aanmelden via [email protected]

‘I only want to be happy’
Kunstenaar Annaleen Louwes: ‘In het Kings County Hospital was ik de vreemde eend in de bijt, in ieder opzicht. Ik was een indringer en outsider. Ik voelde mij daar best ongemakkelijk bij. En zo zullen mensen met een psychische aandoening zich ook vaak voelen. Ik werd erg geraakt door de wanhoopskreet van een patiënt: “I only want to be happy”. Ieder mens is anders, maar uiteindelijk wil iedereen gelukkig zijn.’

Tijd om met elkaar in gesprek te gaan
‘Ons doel is om de kijk op psychiatrische ziekten te normaliseren en taboes te doorbreken. Onderzoek toont aan dat een op de vier mensen minstens een keer in zijn leven een psychische aandoening krijgt. In grote steden is dat zelfs een op de drie. Deze groep groeit onrustbarend snel. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is depressie wereldwijd volksziekte nummer 1. Negen op de tien mensen met een psychische aandoening ervaren vooroordelen en uitsluiting wanneer zij proberen hun leven weer op te pakken. Dit heeft grote invloed op hun leven en dat van hun omgeving, maar ook op de samenleving. Tijd om met elkaar in gesprek te gaan’, vertelt psychiater en voorzitter van Beautiful Distress, Wilco Tuinebreijer.

Symposium
Op 7 december wordt in De School te Amsterdam een symposium georganiseerd. Met 200 deelnemers uit alle belangengroepen – kunstenaars, patiënten/ervaringsdeskundigen, familie/naasten, beleidsmakers, ggz-medewerkers en algemeen publiek – worden ‘best practices’ uitgewisseld, nieuwe oplossingen gezocht en concrete aanbevelingen gedaan om taboes te doorbreken en de zichtbaarheid en acceptatie van kwetsbare mensen te verbeteren. De aanbevelingen die tijdens het symposium ontstaan worden aangeboden aan beleidsmakers van de overheid en de zorg. Concrete acties en resultaten naar aanleiding van de aanbevelingen worden op het volgende symposium besproken. Dagvoorzitter: • Jim van Os, hoogleraar, psychiater en voorzitter Divisie Hersenen Universitair Medisch Centrum Utrecht. Sprekers: • Graham Thornicroft, Professor of Community Psychiatry bij het Institute of Psychiatry, King’s College London. • Eric van der Burg, waarnemend burgemeester en wethouder zorg van de gemeente Amsterdam. • Annaleen Louwes, kunstenares. • Sven unik-id, kunstenaar (met ervaring). • Spreker namens de familie/naasten.

De Beautiful Distress Kunstmanifestatie is de eerste in een internationale reeks.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.