Doldwaas theater tijdens het Festival of Fools op NDSM

Met het kleinschalige, maar doldwaze Festival of Fools neemt de felblauwe schuit de Azart van 14 juli tot 23 juli afscheid van de Amsterdamse wateren, die al 28 jaar gelden als thuishaven.

Het festival vindt op en naast het blauwe schip de Azart plaats, dat naast Noorderlicht op de NDSM-werf ligt aangemeerd. De inkomsten van het festival worden gebruikt voor de financiering van de langgekoesterde droom van de kapitein en bemanning van het schip: een overtocht naar het oosten, met als eindbestemming Australië.

De bemanning wil namelijk, volgens de Amsterdamse maritieme traditie, langs alle landen varen waar Nederland in koloniale tijden kwam. Dit keer ‘niet om te stelen, maar te delen’. Overal waar ze aanmeren zal de bemanning een podium op de kade bouwen om de ongetwijfeld stomverbaasde locals te amuseren.

Eerdere pogingen de oversteek te maken zijn gestrand. Elke euro die met het festival binnenkomt, is een euro meer zekerheid dat Australië ditmaal wel wordt bereikt. Al laat de crew de droom niet uit het hoofd praten – vertrekken doen ze sowieso.

Programma
Tijdens het festival kun je dagelijks om 20.00 uur voor 11 euro bij de zotte bemanning van het schip aanschuiven voor een feestelijk afscheidsmaal aan de kade.

Daarna volgt om 22.30, eveneens voor 11 euro, het hoogtepunt van het festival: de door de bemanning geschreven voorstelling Haast U Langzaam, ‘een theatervoorstelling over de noodzaak van de nieuwsgierigheid’.

Op zaterdag 22 juli geeft de bekende historicus Herman Pleij om 18.00 uur een lezing (gratis toegang) en op zondag 16 en 23 juni worden vanaf 15.00 uur performances, optredens en voordrachten gehouden op het schip en aan de kade, waarvoor bezoekers vrijwillige donaties kunnen geven.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.