DGTL containerboog op NDSM krijgt nieuw jasje

Op weg naar het nieuwe jaar gaan ontwerpers Sue Doeksen en Jord Noorbeek de iconische containerboog op de NDSM-werf voorzien van een nieuw jasje. Doordat alle festivals dit jaar noodgedwongen niet door kunnen gaan staat de boog, normaliter een ijkpunt op het terrein en een festivalsymbool, er enigszins desolaat bij. Stichting NDSM-werf besloot hier verandering in te brengen en nodigde illustrator Sue Doeksen uit – die al sinds 2012 een studio heeft in de NDSM Loods – een nieuw eigentijds ontwerp voor de boog te creëren. Voor deze opdracht sloeg zij de handen ineen met Jord Noorbeek, grafisch ontwerper en inwoner van Amsterdam-Noord.

De containerboog die normaal gesproken menig festivalbezoeker welkom heet, doet dat nu voor èlke bezoeker van de NDSM-werf. Geïnspireerd door de woorden ‘Wees lief’ van Eberhard van der Laan die met zijn portret op de werf pronkt, komt de tekst ‘Be kind’ op de boog te staan. De tekst is zowel in vorm als kleur vermomd en onderdeel van een groter grafisch werk. “We hebben vanuit geometrische vormen nieuwe letters gemaakt, waardoor je de woorden misschien pas ziet op de foto als je weer thuis bent…”, aldus de ontwerpers. De achterkant lijkt een abstracte stralenkrans. De zijkanten geven de veelzijdigheid van de NDSM-werf weer: een abstracte wijze uil en een (hof)nar.

De ontwerpers Jord en Sue zochten naar een rustig en abstract beeld dat contrasteert met alle graffiti op de werf, met een combinatie van tekst en beeld in kleuren die deels opgaan in de omgeving. “Juist in deze noodgedwongen individualistische tijd is de boodschap van Van der Laan opnieuw van belang: wees lief, voor anderen en voor jezelf. Nu meer dan ooit”, aldus Petra Heck, curator van Stichting NDSM-werf.

Voor velen bekend als een levendig en rauw festivalterrein heeft de NDSM-werf, net als andere locaties in Amsterdam, door de maatregelen rondom COVID-19 stille maanden achter de rug. Heck: “Het gemis aan levendigheid willen we als Stichting NDSM-werf ondervangen met artistieke interventies. Eerder tijdens ADE met  kunstenaars Boris Acket en Vladimir Grafov, nu door de grafische interventie op de containerboog door Sue Doeksen en Jord Noorbeek.”

Veranderend festivallandschap

De NDSM-werf kleurt normaal gesproken gedurende het hele jaar mee met alle festivals en evenementen die er plaatsvinden. Nu dat tijdelijk niet mogelijk is, geeft Stichting NDSM-werf, verantwoordelijk voor het beheren, cureren en programmeren van het terrein, kunstenaars de opdracht interventies te creëren zoals nu op de iconische containerboog op de Docklands tussen de NDSM Loods en het nieuwe street-art museum STRAAT.

Praktische informatie 

Te zien eind januari

Tijdens de laatste dagen van december en waarschijnlijk begin januari zal er nog aan de boog gewerkt worden.

Locatie: Docklands (tussen de twee loodsen)

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.