Deze zomer: A10 Noord en A8 Zaanstad afgesloten voor groot onderhoud

Over drie maanden start het groot onderhoud aan twee belangrijke verkeersaders aan de noordkant van Amsterdam. Rijkswaterstaat sluit de A10 Noord in beide richtingen en de A8 richting Amsterdam. De extra reistijd kan oplopen tot meer dan een uur.

Vrijwel de hele zomer staat er groot onderhoud gepland aan de A10 Noord en de A8. Deze wegen moeten gedurende meerdere weken in één richting worden afgesloten om nieuw asfalt aan te brengen, voegen te vervangen en de afvoer van regenwater te verbeteren. De twee richtingen van de A10 Noord worden na elkaar aangepakt, maar overlappen deels met de afsluiting van de A8. 

A10 Noord binnenring
De A10 Noord richting Utrecht is afgesloten van 3 juli 21.00 uur tot 13 juli 05.00 uur tussen knooppunt Coenplein en afrit S114 (IJburg). Om de tussenliggende aansluitingen S118, S117, S116, S115, afrit S114 te bereiken, moet het verkeer omrijden via de A10 West, Zuid en Oost naar de buitenring van de A10 Noord die wel open is. 

A8 richting Amsterdam
De A8 richting Amsterdam is afgesloten van 12 juli 21.00 uur tot 11 augustus 05.00 uur tussen de N246 en knooppunt Zaandam. Het tweede deel van de A8, tussen knooppunt Zaandam en Coenplein, is gewoon open. Hoewel de afsluiting alleen de richting Amsterdam betreft (de richting Alkmaar, Beverwijk, Zaanstad blijft beschikbaar) zijn de afritten 2 (Zaandijk) en 3 (Zaandijk-West) in de laatste twee weken van juli dicht. Het verkeer zal moeten omrijden via de A7 aansluiting Zaandijk (2). De werkzaamheden aan de A8 gaan 7 dagen per week, dag en nacht, door om de verkeershinder zo kort mogelijk te laten zijn. 

A10 Noord buitenring
De A10 Noord richting Zaanstad/Coentunnel is afgesloten van 31 juli 21.00 uur tot 10 augustus 05.00 uur tussen knooppunt Watergraafsmeer en knooppunt Coenplein. Om de tussenliggende aansluitingen S114, S115, S116, S117, afrit S118 te bereiken, moet het verkeer omrijden via de A10 Oost, Zuid en West naar de binnenring van de A10 Noord die wel open is. 

Ernstige hinder
De grootschalige werkzaamheden zijn in de zomer gepland omdat het dan relatief rustig is op deze wegen. Ook is zoveel mogelijk rekening gehouden met andere werkzaamheden en evenementen. Desondanks waarschuwt Rijkswaterstaat voor geluidsoverlast en ernstige verkeershinder op de snelwegen en stedelijke wegen in Amsterdam en Zaanstad. Het verkeer moet rekening houden met extra drukte en vertraging oplopend tot meer dan een uur. Ook in de dagen voorafgaand aan de volledige afsluiting kan er hinder zijn door voorbereidende werkzaamheden in de nachten. Het gaat dan om het afsluiten van rijstroken en mogelijk op- en afritten.

De Corona-maatregelen hebben impact, ook op het werk van Rijkswaterstaat. Het is de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat de kritieke infrastructuur (wegen, vaarwegen en het watersysteem) draaiende te houden. Om die reden gaan bovenstaande onderhoudswerkzaamheden vooralsnog door als gepland. 

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.