De NDSM Open Call leverde twee winnaars op dit jaar en dit zijn de namen…

Wat zou jij gebruikers, bezoekers en toevallige passanten van NDSM nu mee willen geven? Dat was de hoofdvraag van de vierde open oproep van Stichting NDSM-werf voor kunstenaars en creatieven die actief zijn op de voormalige scheepswerf in Amsterdam-Noord. Lucas Boscardin en Anne Jan Reijn zijn de winnaars van dit jaar. Door de aanhoudende corona-crisis besloot de Stichting dit jaar een concrete opdracht aan de oproep te koppelen: ‘visualiseer een project dat laat zien wat jij bezoekers gunt, waar je ze nu in aanraking mee wilt brengen. Waar is nu behoefte aan’? Eén van de criteria was dat het kunstwerk publiekelijk toegankelijk moest zijn, dus op het buitenterrein van de werf. Het streven is de winnende projecten komende zomer te tonen op de werf.

Jury rapport

De jury bestond uit vier onafhankelijke kunstenaars die gevestigd zijn op de werf: Sue Doeksen, Marjanne van Helvert, Mike van Wetten en Willem Dieleman, winnaar NDSM Open Call 2020 met Museum voor Onbedoelde Kunst. Deze kunstenaars waren dit jaar uitgesloten van deelname aan de wedstrijd. Namens Stichting NDSM-werf maakten curator Petra Heck en programmamaker Ewa Scheifes onderdeel uit van de jury. Over de winnende inzendingen was de jury unaniem positief:

“Met ‘Animal Factory’ voegt speelgoedontwerper uit de NDSM-loods Luca Boscardin een speels element toe aan de urban jungle van de NDSM-werf door minimalistisch vormgegeven dieren te creëren. Een positief beeld in deze tijd waarin dieren meer de stad overnemen. De multifunctionaliteit van zijn dierenrijk past bij het werfgebruik; ze kunnen dienen als speelobject, alternatief sporttoestel of ontmoetingsplek. Daarnaast worden ze vervaardigd van staal, het materiaal waar deze industriële locatie bekend om staat, maar vormen ze door kleurgebruik en simplistisch design ook een sterk contrast met het terrein. Een mix van fantasie en realiteit, natuur en industrie die een brede groep aan kan spreken. Staan ze misschien symbool voor een meer groene, natuurlijke werf, of juist voor nieuwe bewoners op de werf?”

“‘Asbestos, The Magical Mineral’, een samenwerking tussen kunstenaar Anne Jan Reijn en Nieuw Dakota. Door 3 grote luchtfilters in de openbare ruimte van het terrein te plaatsen laat Anne Jan Reijn ons op een poëtische, artistieke manier nadenken over onzichtbare gevaren, zoals de lucht waarmee we ons omgeven en die we inademen. Hoe gezond is deze lucht eigenlijk? Door de eenvoudige interventie – het filteren van een beetje lucht in de openbare ruimte – wordt er direct een vraag opgeworpen: is de rest van de lucht, die ongefilterd is, dan misschien niet te vertrouwen? De NDSM-werf kent een geschiedenis van grootschalige industrie waarin luchtvervuilers als asbest een rol speelde, en verandert nu geleidelijk aan in een stedelijk woongebied. Dit dubbele karakter van de locatie maakt deze bijzonder passend voor dit project.”

Over Luca Boscardin en Anne Jan Reijn

Illustrator en speelgoedontwerper Luca Boscardin tekent fantasierijke wezens, denkbeeldige personages en alternatieve werelden en creëert zo speelgoed objecten en installaties. Daarnaast geeft hij workshops aan kinderen en studenten waarin hij speelt met droombeelden, kleurgebruik en contrasten. 

Het werk van kunstenaar Anne-Jan Reijn gaat in op de perceptie van gevaar en speelt met de verwachtingen en het comfort van de toeschouwer. Balancerend tussen conceptuele kunst en performatieve installaties, brengt zijn werk het publiek in direct contact met risico. Zijn project Asbestos is onderdeel van een grotere expositie in Nieuw Dakota die komende september haar deuren opent. 

De ambitie is om de projecten deze zomer te realiseren. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven wanneer de werken te zien zijn op de werf, of klik onderstaande link en volg ons om niets te missen!

STICHTING NDSM INSTAGRAM

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.