Bergen frietaardappels op NDSM-werf

AMSTERDAM – Door de corona-pandemie blijven schuren vol aardappels liggen. Het wordt duidelijk met bijvoorbeeld de frietaardappel waarvan er honderdduizenden kilo’s klaar liggen om gebakken te worden. Door het wegvallen van de vraag vanuit horeca, festivals en export blijven deze liggen en wordt dit voedsel laagwaardig benut als biogas of als veevoer gebruikt. Hiervoor krijgt de boer dan bedrag dat soms lager is dan de kostprijs en worden er honderdduizenden kilo’s voedsel verspild.

Wat gaan we doen?

Jur Jacobs en het Slow Food Youth Network willen deze boeren helpen om de aardappels te verkopen als hoogwaardig eten. Daarom worden er op 6 juni duizenden kilo’s aardappels gestort op de NDSM-werf in Amsterdam. Daar kunnen mensen de boer helpen door aardappels te scheppen voor thuisgebruik en een donatie te geven aan de boer. Hierdoor wordt het voedsel niet verspild. Een win-win denken wij. 

Jur Jacobs: “Het is zo zonde dat al dat goede eten verspild wordt. Ik moest in actie komen om deze boeren te helpen en zorgen dat dit voedsel geen afval wordt. Het is belangrijk dat mensen dit met hun eigen ogen kunnen zien hoe groot de aardappelberg is, ook al is dit slechts het topje”.

Iedereen mag komen kilo-scheppen: neem zelf je tas mee en schep zoveel aardappels als je wilt en betaal de boer via de app van Too Good To Go.

“De overschotten met frietaardappelen laat de kwetsbaarheid en complexiteit van ons voedselsysteem zien. Met deze actie hopen wij dat bedrijven, overheid en consumenten samen werken een meer verantwoord systeem,” vertelt Lianne de Bie, directeur van Slow Food Youth Network Nederland. “Op andere plekken in de wereld dreigen grote voedseltekorten, terwijl wij hier onze overschotten verwerken tot biogas en veevoer, en kan anders,” vervolgt ze.

Toine Timmermans, directeur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, sluit daarbij aan: “Door deze corona crisis zijn voedselketens over de hele wereld verstoord. Dit leidt aan de ene kant tot voedseltekorten en aan de andere kant tot enorme overschotten. Met acties als deze willen wij bijdragen aan oplossingen om deze overschotten niet te laten verspillen en vooral aan een meer veerkrachtig voedselsysteem, met goed voedsel voor iedereen.”

Topje van de aardappelberg

Op zaterdag 6 juni, tussen 12:00 en 18:00 uur, kunnen consumenten aardappels scheppen op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. “Met de 10 hectare kunnen we dit soort initiatieven gelukkig nog op een veilige en verantwoorde manier faciliteren in deze tijd”, aldus Tim Vermeulen, directeur van Stichting NDSM-werf. In verband met de maatregelen omtrent corona dien je je van te voren te registreren via de app van Too Goo To Go.

Dit initiatief van Jur Jacobs en het Slow Food Youth Network is opgezet in samenwerking met aardappelboeren, Too Good To Go, Stichting Samen tegen Voedselverspilling en Stichting NDSM. Ga naar www.aardappelberg.nl voor alle informatie.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.