Amsterdamse coronaverhalen gezocht voor digitale tentoonstelling

Vanaf donderdag 30 april, 15.00 uur kunnen bewoners en liefhebbers van Amsterdam hun ervaringen en verhalen over de bijzondere coronatijd waarin de stad verkeert, delen met het Amsterdam Museum via coronaindestad.nl/inzenden. De inzendingen zullen vanaf 15 mei te zien zijn in de digitale tentoonstelling die het museum samen met diverse partners in de stad maakt; ‘Corona in de Stad’ op coronaindedstad.nl. Stichting NDSM-werf is een van de partners in de stad die bijdraagt aan deze tentoonstelling.

Oproep aan bewoners en liefhebbers

De stad is stil. De impact van het corona-virus is op de werf ook duidelijk voelbaar: corona heeft het openbare leven platgelegd. Mensen blijven thuis, evenementen gaan niet door, de horeca is dicht, de toeristen naar huis. De werf ligt er soms verlaten bij. Dat er toch nog leven in de brouwerij is, is te zien aan de diverse street art werken die verschijnen (en verdwijnen). Zo ging de Super Nurse van streetartkunstenaar Fake al de wereld over.

Om deze bijzondere tijd, en ook de tijd na de intelligente lockdown, in beelden, geluiden en verhalen vast te leggen voor nu en de toekomst is het Amsterdam Museum op zoek naar persoonlijke ervaringen. Ervaringen over wat deze tijd met ons doet, ons opvalt en hoe het ons raakt. Amsterdammers worden uitgenodigd om hun bijzondere momenten en verhalen over deze periode vast te leggen en te delen om bewaard te blijven. Een selectie van alle inzendingen wordt getoond op de hoofdpagina van de digitale tentoonstelling en op speciale themapagina’s. Een redactie, bestaande uit makers, partners en museummedewerkers, is verantwoordelijk voor de selectie.

Vanaf 15 mei bekijk, lees en luister je in de digitale tentoonstelling op coronaindestad.nl naar verhalen van creativiteit, kwetsbaarheid, troost, verdriet en vrolijkheid, eenzaamheid en solidariteit in onze stad.

Inzenden

Een inzending doen kan in allerlei vormen: een foto, tekst, tekening, video, GIF-je, berichtjes/correspondentie of audiobestand bijvoorbeeld. Deze en andere vormen van uitingen kunnen ingestuurd worden via www.coronaindestad.nl/inzenden. Amsterdammers die minder digitaal vaardig zijn, kunnen hun bijdrage ook doorbellen via een speciaal daarvoor geopende telefoonlijn: 06-10150912. Inzenden kan ook nog na 15 mei.

Stuur jouw bijdrage in

CoronaCrisisKruk, rij voor de supermarkt en een anonieme boodschap

Het Amsterdam Museum heeft al enkele inzendingen voor de digitale tentoonstelling ontvangen. Zo ontwierp Björn van den Broek de CoronaCrisisKruk als reactie op het ‘social distancing’-beleid van de overheid. Het meubel bestaat uit twee losse krukken verbonden door een meetlat van anderhalve meter. Peter Schrijndel zond het museum een foto van de inmiddels in de stad herkenbare rijen voor de supermarkt en ook een rapvideo van Parool- columnist Massih Hutak over Amsterdam-Noord in coronatijd heeft al een plek in de digitale tentoonstelling. Een selectie foto’s van aangepaste werkzaamheden van burgemeester Halsema, een video van een leeg Schiphol, een corona-tekening van Diana Ozon en een anonieme tekst van een Chinese student zijn ook al door Amsterdammers ingestuurd voor de tentoonstelling.

Corona in de Stad

Samen met o.a. de OBA, Nieuw Dakota, Stichting NDSM-werf, AT5 en vele anderen –  maakt het Amsterdam Museum een digitale tentoonstelling over het tijdperk van corona in Amsterdam. Met de tentoonstelling, die vanaf 15 mei via coronaindestad.nl te zien zal zijn, wil het museum bewoners in isolatie met elkaar verbinden, de zeer gewenste bredere context en historische duiding aan de crisisperiode bieden en deze unieke tijdgeest voor de toekomst vatten. Corona in de Stad is onderdeel van het project Collecting the City, waarin het Amsterdam Museum samen met o.a. de OBA, UvA, Stadsarchief, Storytellingcentre, Tropenmuseum en Gemeente Amsterdam bij bewoners van de stad verhalen verzamelt als cadeau voor het 750- jarige bestaan van Amsterdam. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Amsterdam City Circle en de Gemeente Amsterdam.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.