Afaina de Jong ontwerpt nieuwe ontmoetingsplek op NDSM

Hoe ziet inclusieve publieke ruimte eruit? En aan wat voor functionele publieke ruimte is behoefte op NDSM? Vanuit deze vragen ontwerpt architect Afaina de Jong in opdracht van Stichting NDSM-werf een nieuwe ontmoetingsplek op de plek waar jarenlang de sociëteit voor oud-werfarbeiders en vervolgens Sociëteit Sexyland gevestigd was. In een voortraject gaat ze in gesprek met Noorderlingen, om zo tot een schetsontwerp te komen. De uiteindelijke installatie is idealiter in de zomer van 2022 te zien.

Het komende half jaar creëert De Jong (Amsterdam, 1977), bekend van haar werk voor o.a. Rijksmuseum, Centraal Museum Utrecht en Venetië Architectuur Biënnale, een nieuwe architectonische installatie die de veelzijdigheid in functies van de werf en haar gebruikers centraal stelt. De centrale ligging, vlakbij de pontaanlanding, en historie van de kavel nodigen uit tot het creëren van een publieke ontmoetingsplek. “Het project sluit aan bij de visie van Stichting NDSM-werf om de openbare ruimte expliciet ‘publiek’ te maken en de meerstemmigheid op de werf tastbaar te maken met bijzondere kunst-, design- en architectuurprojecten,” aldus curator Petra Heck.

Onderzoek door podcasting

 

De Jong’s werkwijze wordt getypeerd door een bottom-up en interactieve aanpak waarbij de stem en ideeën van gebruikers en bewoners een belangrijke rol spelen. “Wie voelt zich hier gezien, gehoord en welkom en hoe faciliteer je dit via ruimtelijk ontwerp? Ik ben zowel op de NDSM als andere wijken in Noord, op pleinen in gesprek gegaan met Noorderlingen over hun wensen voor zo’n plek. Door met verschillende podcastmakers te werken, heb ik mijn onderzoek op verschillende niveaus kunnen uitvoeren”, legt Afaina uit. De opgehaalde input is verwerkt tot een eerste schetsvoorstel dat eind november gepresenteerd wordt en na aanscherping tot een definitief ontwerp leidt. De podcasts, gemaakt in samenwerking met Jesper Buursink, Radio Noord Amsterdam en Respons Podcast, worden de komende weken via het kanaal NDSM X uitgezonden. Abonneer nu alvast via Spotify, SoundCloud en Apple Podcasts om op de hoogte te blijven.

In 2022 worden de eerste contouren van het ontwerp duidelijk op het kavel. In de aanloop daarnaartoe organiseert Stichting NDSM-werf het programma ‘Exploring Inclusive City Design’ in Pakhuis de Zwijger op 26 november over ontwerp voor inclusieve steden waar naast Afaina de Jong ook Arna Mackic, Joseph Henry (Sound Advice) en Amina Hassen (Blackspace Collective) te gast zijn. Aanmelden kan via onderstaande knop.

Ja, ik meld me aan

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.