winnaars ndsm open call 2019 bekend

WINNAARS NDSM OPEN CALL 2019 BEKEND

 

Dit jaar is voor de tweede keer de NDSM Open Call uitgeschreven, een initiatief van Stichting NDSM-werf in samenwerking met de NDSM Loods (Stichting Kinetisch Noord). Creatieven van de NDSM-gemeenschap werden uitgenodigd om artistieke projecten in te dienen die zij graag op de NDSM zouden realiseren. De jaarlijks wisselende programmaraad heeft dit jaar vier projecten geselecteerd die een financiële bijdrage ontvangen en op de NDSM ontwikkeld en gepresenteerd worden. In totaal hebben 17 kunstenaars een voorstel ingediend.

GESELECTEERDE PROJECTEN

Henk Schut – Right of Way
Interdisciplinair beeldend kunstenaar Henk Schut richt zich sinds een jaar of vijf vooral op de relatie tussen geluid en ruimte en de invloed van kunstmatige intelligentie op deze ruimte. De ervaring van de bestaande locatie staat hierbij centraal.

Met ondersteuning vanuit de NDSM Open Call realiseert Schut het project Right of Way, een geluidsinstallatie op het voormalige skatepark in de NDSM Loods. Op deze ‘zolderverdieping’ kan bezoeker even afstand nemen van de snelheid van het dagelijks leven en de stedelijke ontwikkelingen in Amsterdam. Right of Way laat de bezoeker de leegte en de architectuur zelf ervaren. Via een zelf ontworpen computeralgoritme wordt er met eenvoudige geluiden een ruimtelijk spel gecreëerd met 64 speakers (waarvan er 16 bevestigd zijn onderaan een aantal schommels). In de vrijwel lege ruimte ervaart de bezoeker hoe hij/zij de hal al schommelend transformeert tot een klankbord. De programmaraad waardeert dat Schut de hele ruimte inricht op een manier die zowel speels, interactief, magisch als technisch geavanceerd is. Bovendien werkt hij samen met Over t IJ festival en met andere makers van de NDSM.

 

Babok, Guido Bevers en Carina de Wit – PolderCoaster

 In 2005 richtte Carina de Wit en Guido Bevers Babok op om beeldend theater voor de openbare ruimte te maken. PolderCoaster is in de woorden van Babok de ‘absurde, theatrale versie van een achtbaan in de vorm van een energieke, hilarische en hoogst interactieve straatvoorstelling.’  Het is een ‘low-tech achtbaan vol onverwachte wendingen en aangedreven door spierkracht, dus duurzaam en CO2 neutraal’!

De interactie met het publiek, de samenkomst van maatschappijkritiek en humor, de briljante kneuterigheid en het bereiken van een maximaal effect met minimale middelen werden geprezen. Ondanks dat het geen nieuwe productie is acht de jury het tonen, ondersteunen en presenteren van straattheater van belang voor de NDSM, mede gezien de indrukwekkende historie van theater op locatie bij de NDSM en de NDSM kunstenaarsgemeenschap.

Marc Faasse – Document NDSM Street Art fotografie

 

Documentairefotograaf Marc Faasse werkt sinds 2007 op het NDSM-terrein en naast het feit dat de NDSM zijn werkplek is, is het ook zijn werkgebied. In de afgelopen jaren heeft hij hier meerdere fotoprojecten ontwikkeld, waaronder Speeltuin NDSM. Voor Speeltuin NDSMheeft hij tussen 2007 en 2014 verschillende activiteiten op de werf fotografisch in kaart gebracht waarmee hij wilde laten zien wat een inspirerende plek de werf is. Aan de hand van de constant veranderende straatkunst wil hij met Document NDSM Street Artgraag de transitie documenteren die de NDSM nu doormaakt.

Het engagement van Faasse met de NDSM is overduidelijk. Hij borduurt voort op zijn jarenlange ervaring met fotografie op de werf. De jury acht zijn werk van groot belang als documentatie en archivering van de ontwikkelende NDSM en om die reden ondersteunt de programmaraad deze aanvraag van harte.

Balthasar Prinsen – Ascending

Ascending is een voorstel van Prinsen waarbij hij met bogen de Noordstrook van de NDSM Loods omtovert in het dak van een kathedraal. De Noordstrook is al vaker (een industriële) kathedraal genoemd en Prinsen zou hiermee een nieuwe plek voor stilte, ontmoeting en samenkomst willen creëren waar vroeger met veel geluid en brute kracht metaal werd gesmolten en gesmeed. De jury prijst het concept, de relatie tot de loods, de intelligente aanpak en de ambitie om de hele Noordstrook te vullen. Prinsen wordt ondersteund met een ontwikkelbudget om het financieel haalbaar te maken.

OVER DE NDSM OPEN CALL
De NDSM-werf is een plek voor kunst, cultuur en creatieve vindingrijkheid. Niet in de laatste plaats is dat te danken aan de zeer diverse en actieve gemeenschap van circa 400 creatieven die hun studio hebben in de NDSM Loods, onder één van de hellingen, bij Treehouse of elders op het NDSM-terrein. De NDSM Open Call heeft als doel om deze groep creatieven uit te dagen om hun visie op het gebied te geven, vertaald in artistieke projectvoorstellen. De NDSM dankt haar creatieve identiteit immers grotendeels aan de aanwezigheid van haar creatieve gemeenschap.

PROGRAMMARAAD 2019
De programmaraad bestaat uit programmakers en kunstenaars die allen werkzaam zijn op de NDSM-werf. Dit jaar bestond de raad uit Arthur van Beek (Sexyland), Casper Oorthuys (Het Monsterverbond), Lyangelo Vasquez (Hyper Epic), Carel Helder (het Torpedo Theater), Kim Ragetli (manager NDSM Loods), Petra Heck (Curator Stichting NDSM-werf).

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.