25 april opent Ferrotopia op de NDSM-werf

Art work Ferrotopia by Joep van Lieshout. At DGTL Festival, NDSM, Amsterdam. Photo by C. Eeftinck Schattenkerk

Persbericht
Amsterdam 5 april, 2018

25 april opent Ferrotopia op de NDSM-werf
Op woensdag 25 april opent Ferrotopia, een iconische kunstinstallatie van Atelier Van Lieshout, op de NDSM-werf. Ferrotopia is een ode aan staal, ijzer en de oude industrie maar plaatst tevens vraagtekens bij het nieuwe maken en de circulaire economie. Daarnaast functioneert de installatie als een pop-up museum waar gedurende zeven maanden een uitgebreid programma met o.a. multidisciplinaire tentoonstellingen, lezingen, workshops, demonstraties zal plaatsvinden. 

Ferrotopia 
Ferrotopia is onderdeel van een nieuwe serie kunstwerken uit het oeuvre van Atelier Van Lieshout getiteld The End of Everything. De werken stellen vraagtekens bij de toekomst. Bevinden wij ons op een kantelpunt in de geschiedenis? Tussen utopie en destructie? Zullen nieuwe technologieën ons gelukkig maken? Breken we met oude gewoonten en techniek om op basis van nieuwe energie en materialen op een andere manier met elkaar te communiceren en samen te leven? Of lopen we op de rand van de afgrond waarbij besluiteloosheid, vercommercialisering en big data ons hele bestaan zullen controleren?

Op de NDSM-werf komt deze gedachtewereld bijeen in een totaalkunstwerk bestaande uit een viertal gebouwen die zijn gegroepeerd rondom een plein. De markante Domestikator vormt het boegbeeld, die de overheersing van mens op de natuur verbeeldt. De Refter is een sfeervolle presentatieruimte waar een uiteenlopend programma plaatsvindt. De Happy Gietloods is een functionerende metaalwerkplaats, gieterij en smederij; een plek voor creatie. En tenslotte het Valhamerhuis, een nieuw kunstwerk, speciaal voor de NDSM-werf gemaakt, dat de schoonheid van destructie en constructie toont en waar de sloper één probeert te worden met de sloopmachine.

Programma over maakcultuur
Tegen het decor van Ferrotopia ontvouwt zich van 27 april t/m 2 december 2018 een dynamisch programma dat aandacht vestigt op het materiaal ijzer (ferro) en het belang van maakcultuur in een stedelijke omgeving. Hiermee refereert het project aan het verleden, heden en toekomst van de NDSM-werf. “Terwijl de grootschalige maakindustrie steeds meer uit onze directe omgeving verdwijnt, verliezen we ook onze kennis van materiaal en hoe dingen gemaakt zijn”, aldus curator Rieke Vos van Stichting NDSM-werf. In het programma zullen de thema’s die kunstenaar Joep van Lieshout met zijn beelden opwerpt, worden belicht. Het programma wordt op vrijdag 27 april (Koningsdag) gelanceerd met de spectaculaire manifestatie Happy Industrie.

Happy Industrie en The End of Everything
Gedurende de mei-vakantie (27 april t/m 13 mei) wordt Ferrotopia in gebruik genomen met de Happy Gietloods en het Valhamerhuis als middelpunt. Onder de noemer Happy Industrie verandert het voltallige team van Atelier Van Lieshout Ferrotopia in een levendige ijzer- en kunstwerkplaats waar wordt gesloopt, gegoten, gesmeed en gelast. Oude, afgedankte objecten (waaronder auto’s en wasmachines) worden voor de ogen van het publiek in het Valhamerhuis verpletterd, omgesmolten en tot nieuwe sculpturen gesmeed en gegoten. Zowel toeschouwer als kunstenaar zijn in het ongewisse: resulteert het slopen in nieuwe en mooiere objecten of blijft er aan het einde van Happy Industrie enkel nog puin over. Happy Industrie viert daarmee de ruwe industrie en de oorsprong van het maken in een tijdperk van computergestuurde productie.

Na zeven dagen bedrijvigheid van de kunstenaars van Atelier Van Lieshout is het daarna aan het publiek, met driedaagse workshops voor kinderen en volwassenen. Op 10 mei opent vervolgens de solotentoonstelling The End of Everything, met een selectie van nieuwe videowerken en sculpturen van Atelier Van Lieshout.

Agenda
Ferrotopia is gratis toegankelijk en doorgaans geopend op donderdag tot en met zondag van 12:00 tot 20:00 uur. Hier volgt een gedetailleerd overzicht van de eerste twee weken Ferrotopia:

25 april, 19:00-22:00 uur    
Feestelijke opening van Ferrotopia
27 april, 13:00-20:00 uur  
Kongingsdag: start van de manifestatie Happy Industrie
28 april t/m 6 mei, 13:00-18:00 uur 
Happy Industrie: gieten, smeden en lassen met Atelier Van Lieshout
7 t/m 9 mei, 13:00-18:00 uur  
Workshop kinderen van 6 t/m 12 jaar door NDSM Kinderatelier
10 mei, 17:00-19:00 uur    
Opening tentoonstelling: The End of Everything
11 t/m 13 mei, tijd nog te bevestigen  
Workshop ijzersmeden voor volwassenen door Crafts Council Nederland

Over Atelier Van Lieshout
Atelier Van Lieshout is de werkplaats van enfant terrible en beeldhouwer Joep van Lieshout. Vrij snel na zijn afstuderen (1987) aan De Ateliers in Amsterdam werd Van Lieshout bekend met projecten, die de grenzen van kunst opzochten en overschreden, waaronder sculpturen en installaties, functionele objecten en meubilair, utopieën en dystopieën. De afgelopen dertig jaar werkte Van Lieshout met verschillende disciplines als beeldende kunst, architectuur, film en design. De nadruk ligt hierbij op het maken, het ontleden en bedenken van systemen en controverse.

Internationaal bekende projecten van Van Lieshout zijn onder meer de eigen vrijstaat AVL-Ville (2001) in de Rotterdamse haven en Slave City (2005). Het meest recente project betreft de Domestikator (2015). De Domestikator, het boegbeeld van Ferrotopia, zorgde eind 2017 voor internationale controverse. De directeur van het Louvre weerde het werk uit de Tuillerieën, waarna Centre Pompidou het werk besloot te adopteren en te tonen tijdens FiAC.

Het werk van Atelier Van Lieshout is te zien in toonaangevende musea over de hele wereld, waaronder het Stedelijk Museum (Amsterdam), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Prada Foundation (Milan), Ludwig Forum (Aachen), Folkwang Museum (Essen), Migros Museum für Gegenwartskunst (Zürich).

Over Stichting NDSM-werf
Ferrotopia is een project van Stichting NDSM-werf. De Stichting regisseert, initieert, cureert, verbindt en stimuleert culturele activiteiten op de NDSM-werf en wordt geleid door algemeen directeur Demian de Rooij en zakelijk directeur Lucas Bonekamp. Ferrotopia wordt mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van gemeente Amsterdam, Mondriaan Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Doen, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en gemeente Amsterdam Stadsdeel Noord.

Voor meer informatie over Ferrotopia www.ateliervanlieshout.com

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.