Toon kaart
Menu
Stories

Zwaan, Roadmap to Noord geopend

Afgelopen zaterdag is het nieuwe kunstwerk ‘Zwaan, Roadmap to Noord’ geopend. Niet alleen is het prachtige werk te bezichtigen op de A’DAM Toren, de publicatie, de zeefdrukken van twee schetsen en de piezografie van het schilderij zijn vanaf nu te koop. Voor meer info kijkt u op www.romboutoomen.eu of stuurt u een mailtje naar overhoeksalsschildersdoek@gmail.com.

Hoe het kunstwerk tot stand is gekomen en wat het betekent voor Amsterdam, lees je terug in de publicatie. Hier een beknopt overzicht:
‘Ik zucht. Klaar. Wat een project!’ Rombout Oomen, kunstenaar en initiatiefnemer project ‘Zwaan, Roadmap to Noord’

‘Toen kunstenaar Rombout Oomen zijn idee “een waanzinnig groot kunstproject voor Amsterdam Noord” aan mij voorlegde, was ik meteen overtuigd van de kracht: een schilderij gedrukt op een banner, hangend aan de noordoostzijde van de A’DAM Toren, voorheen bekend als de Overhoeks Toren.’ – Fleur Lamers, coördinatie en communicatie ‘Zwaan, Roadmap to Noord.

‘Bestaat er zoiets als het werkelijke verhaal van Amsterdam-Noord? En zo ja: is het dan denkbaar dat we dit verzwijgen? Niet volledig en expres, niet van hogerhand, niet systematisch als in een complot – maar toch.’ Bas Kok, psycholoog en auteur.

‘Verbeelding is het begin van verandering. Verbeelding schept leven, in menselijke zin, in economische zin en ook in de zin van stedelijke ontwikkeling. Zonder verbeelding valt alles stil. Verbeelding heeft Amsterdam-Noord wakker gekust; de kikker bleek een mooie prinses of, om bij het beeld van Rombout Oomen te blijven, het lelijke eendje groeide uit tot een fiere zwaan.’ Anne Marie Hoogland, directeur Stichting NDSM-werf.

‘De dualiteit die Yeats schept in zijn sonnet ‘Leda en de Zwaan’ tussen hte geweld van de zwaan die Leda verkracht en de schoonheid van zijn bewoording voor deze daad, kenmerkt wellicht de symboliek van de zwaan in haar geheel. Tegelijkertijd gracieus, maagdelijk wit en zuiver, als ook onheilspellend, gewelddadig en wellustig. Ze kan symbool staan voor liefde, trouw en transformatie, maar indien je te dichtbij haar komt, zoals het fabeltje luidt, kan ze je arm breken met een enkele slag van haar vleugel.’, Noortje de Leij, kunsthistorica en filosofe.

Foto: M2 Printing

Bekijk profiel:

Elien van Riet
Innovator & Facilitator

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City