Toon kaart
Menu
Stories

Woodies over de toekomst

Huib Koel is een ondernemer vanuit gevoel, enthousiast en vol ideeën over de toekomst van zijn scheepsinterieurbouwbedrijf Woodies Classic Boat Services op de NDSM. Begin september 2013 zit hij met Woodies een jaar op de werf, naast de pontaanlanding en Nieuw Dakota. De toekomst op de NDSM ziet hij rooskleurig in, want van de crisis kunnen we profiteren door duurzame manieren van ondernemen te zoeken. In het kader van de Self Made Future stellen we hem de vraag wat hij graag ziet groeien op de NDSM.

‘Ondanks de crisis zitten we hier met een groeiend bedrijf omdat de ontwikkelaar geen nieuwbouw kan betalen en dankzij de crisis zitten we hier en niet elders. Eigenlijk is het een hele leuke tijd dus om te ondernemen, want het dwingt ons om innovatief en creatief te werken. Voor Huib zijn het water, de ruimte en interactie met de werf belangrijke voorwaarden om te werken op de NDSM. Sinds ze hier zitten bruist het bij Woodies van de creativiteit. Niet alleen beginnen ze binnenkort een winkel in nieuwe meubels, ook heeft Huib ideeën voor een terrasje en een jazz-event dat luistert naar de naam Huib op de Steiger, met een knipoog naar Henk op de Helling.

Wat hiervoor nodig is? Een faciliterende overheid.
‘Ik wil graag dat de gemeente meewerkt. Ik ben het enige bedrijf dat schepen intimmert op de werf. Ik maak als enige gebruik van de steiger, maar het getouwtrek hierover met de gemeente vind ik vermoeiend. Ik zorg voor bedrijvigheid, werkgelegenheid en sociale controle en het zou mooi zijn als de gemeente in ruil daarvoor ons in de toekomst beter kan faciliteren.

Via Noorderlicht en een gouden tip konden we hier op de NDSM onze onderneming verder uitbouwen. Het rafelrandje op de NDSM vinden wij juist leuk. We zijn begonnen in een afbraakloods, na een jaar van energie pompen, hebben we nu een fantastische loods. Over een half jaar hebben we een winkel voor elkaar en het machinale gedeelte van ons bedrijf achterin de loods geplaatst.

Ik constateer dat het hard gaat op de NDSM – kijk naar Pllek, het hotel, Greenpeace – het is hier hip en hot. Ik beperk me daarom maar even tot het rijtje loodsen hier. Daar willen wij graag wat meer leven in de brouwerij. Daarom hebben we onze gevel ook geschilderd. We hebben inmiddels ook goed contact met de buren en die gaan nu binnenkort ook hun gevel schilderen. We willen het meer uitstraling en beweging geven, zodat het meer leeft. Ik vind het rauwe leuk, maar ik haat graffiti. En als je het schildert is het daar minder vatbaar voor.

We hebben interactie met de werf, zo gaat onze buurman Pieter werkzaamheden verrichten op de boot, houden we vrijdagmiddag een biertje bij Pllek en bouwen we boten voor de Buiksloterham in het kader van het creatieve duurzaamheidsproject De Ceuvel.’

Wat verwacht je van de Selfmade Future?
‘Als je ergens energie en tijd in steekt en een leuke interactie hebt met ondernemers dan heb je behoefte aan meer dan een rapport alleen. Als je ziet wat de toekomstige prijs per vierkante meter gaat zijn met de fusie van West en Oost, dan hebben wij hier niets meer te zoeken. Het zou een hele stap zijn, als de Selfmade Future het ons mogelijk zou maken om hier als ondernemer te zijn en een bedrijf te bouwen.

Waarom blijft deze loods niet staan? Als je ziet hoe mooi die staalconstructie is, dan begrijp ik niet waarom je dit zou willen slopen. Is dat ook niet achterhaald? Je kan hier namelijk voor 2 mln nieuwbouw neerzetten en de huurprijs 2x zo hoog maken, maar je kan het ook anders doen. We doen dan bijvoorbeeld de huurprijs door de helft en we stoppen er maar een ton in en laten de rest over aan de huurder zelf om de loods verder op te knappen.

Wat heeft de crisis te bieden? Het zou mooi zijn als we de crisis kunnen gebruiken om met projectontwikkelaar, gemeente en ondernemers nieuwe vormen van ondernemen kunnen opzetten op de NDSM.’

Lees hier meer over het project van de Self Made Future.

Bekijk profiel:

Elien van Riet
Innovator & Facilitator

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City