Toon kaart
Menu
Stories

Volten op de kaart!

DOWNLOAD HIER DE VOLTEN-KAART

Op 30 augustus om 17.00u bieden Stichting Nieuw Dakota en Stichting NDSM-Werf de eerste Volten-kaart aan tijdens de opening van de fietsbrug met de naam Theo Fransman, die de NDSM met Buiksloterham verbindt. In stijl van pionier Theo Fransman wordt de kaart aangeboden aan de bouwers van de brug. De kaart biedt een overzicht van alle beelden in de openbare ruimte van beeldhouwer André Volten in Amsterdam. Gepositioneerd als een waaier vanuit zijn woon- en werkplaats in Amsterdam Noord vormt de ‘Knoop’ aan het IJ het stralend middelpunt van de kaart. Aansluitend vindt vanaf 6 oktober tot 17 november 2013 de tentoonstelling van werk van Volten ‘Mental Mass’ plaats in Nieuw Dakota. Nieuw Dakota is een tentoonstellingsruimte aan de M. Van Riemsdijkweg op de NDSM-Werf.

André Volten behoort tot de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de tweede helft van de 20e eeuw. Hij woonde en werkte vanaf 1950 tot aan zijn dood in 2002 in Buiksloterham in het poortgebouw van het voormalige Asterdorp aan de Asterdwarsweg in Amsterdam Noord. Hij startte zijn carrière als lasarbeider op de NDSM-Werf waar hij van 1954 tot 1957 werkte. Daar experimenteerde hij als er tijd was. In het Poortgebouw begon hij zijn eigen metaal- en houtbewerkingwerkplaats.

De Volten-kaart is een uitgave van Stichting NDSM-werf in samenwerking met Stichting Nieuw Dakota. De kaart is vanaf 30 augustus online te downloaden via ndsm.nl en verkrijgbaar op verschillende uitgiftepunten in Noord en het Centrum zoals o.a. VVV, Nieuw Dakota, Noorderlicht, Pllek, IJ-Kantine, EYE, Café de Pont, Al Ponte, Bbrood, Tolhuistuin, Hotel de Goudfazant, Il Pecorino, Macbikes, Toren en verschillende musea van Amsterdam.

Tekst en concept: Tanja Karreman
Redactie: Mique Eggermont
Productie: Femke Egas
Vormgeving: LOKAALWERK
Fotografie: Joram Kraaijeveld/ Ernst Bernson

Met dank aan: Noordwaarts, Stichting André Volten en Joram Kraaijeveld. Zie voor meer informatie: www.nieuwdakota.nl / www.ndsm.nl

Tags: , ,

Bekijk profiel:

Elien van Riet
Innovator & Facilitator

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City