Toon kaart
Menu
Stories

Van NDSM-werf naar DAMEN Shipyards

DAMEN Shiprepair Amsterdam, voor sommigen beter bekend als voormalig Shipdock. In 2013 is Shipdock overgenomen door DAMEN Shipyards en sinds 2015 opereren zij onder de naam Damen Shiprepair Amsterdam. Maar wat weten we nu eigenlijk van deze scheepsgigant? Wij vroegen het aan Paul van de Craats, salesmanager bij DAMEN.

Het begin van DAMEN
In 1922 begonnen de twee broers Jan en Rien Damen met het bouwen van boten in een schuurtje naast het ouderlijk huis. Vijf jaar later formaliseerde zij dit bedrijf als DAMEN Brothers en veertig jaar lang was het een klein maar vooruitstrevend bedrijf.

In 1969 kocht Kommer Damen het bedrijf van zijn vader en hij begon met het standaardiseren van de processen. In plaats van het bouwen van een boot en deze te verkopen, bouwde hij tien boten waarna hij ze verkocht. Hierdoor was het veel goedkoper bouwen en kon hij sneller boten leveren. Deze standaardisatie was een groot succes. In 1973 breidde het bedrijf uit in Gorinchem. Al snel kregen de boten internationale interesse en gingen ze ook exporteren naar het buitenland.

En zo groeide DAMEN uit tot een scheepswerf met internationale allure. Wereldwijd kocht DAMEN nieuwe bedrijven en scheepswerven en steeds meer partnerships met bedrijven over de hele wereld werden gesloten. Zo ook met de Kroatische partij Korkyra Shipping waarvan regelmatig schepen in het dok liggen. Zij zijn inmiddels echt een familie geworden van de Amsterdamse werf, verteld Paul van de Craats.

Waarom onderdeel van DAMEN?
In het begint vond Paul de overname wel spannend. Want wat gaat er gebeuren? Inmiddels is hij ervan overtuigd dat het een goede keuze is geweest, want zo kan er onderling, binnen de Damen Shiprepair & Conversion groep, veel meer samengewerkt worden. “Soms liggen alle dokken in Amsterdam vol en waarbij er voorheen schepen geweigerd moesten worden, kunnen wij deze nu doorverwijzen naar een van onze andere scheepswerven, zoals bijvoorbeeld in Rotterdam. Op deze manier blijft er veel meer in het net hangen. Maar ook qua investeringen is het een voordeel om onderdeel van DAMEN te zijn. Zij hebben namelijk veel meer investeringsmogelijkheden, doordat hiervoor meer draagvlak is” verteld Paul van de Craats.

DAMEN Shiprepair Amsterdam
De locatie op de NDSM-werf is een reparatiewerf. Hier worden dus geen nieuwe schepen gebouwd waar DAMEN wel groot mee is geworden. De opening van het nieuwe kantoor op 16 oktober 2015 was dan ook het startsein van een investeringsplan. ‘Om de concurrentie voor te blijven, moet je kwaliteit leveren en een mooi kantoor smoelt dan net iets beter’ aldus Paul. Zo wil DAMEN Shiprepair Amsterdam zich gaan focussen op de offshore markt. Dit zijn eigenlijk de grote schepen en jack-up platforms ed., de cruiseschepen welke hier jaarlijks aanleggen bij de Passenger Terminal Amsterdam en tot slot ook veel Tankers. Om deze drie ambities haalbaar te maken, zijn ze hiervoor in goed overleg met de stad Amsterdam.

Zware maakindustrie in een stad als Amsterdam?
Paul denkt dat het prima kan. Zo zijn wij samen met de gemeente opzoek naar de uitvoering van de drie doelstellingen, welke hierboven genoemd zijn. Een bedrijf als DAMEN biedt veel werkgelegenheid. Alleen op de werf werken 100 mensen vast en dit wordt uitgebreid tot maar liefst 900 in de drukkere periodes van het jaar. Maar ook werken zij veel samen met bedrijven in en rondom Amsterdam. Zoals Niron Staal Amsterdam, de staalfabriek welke op hetzelfde terrein zit als DAMEN. Zij zijn gespecialiseerd in grote staalconstructies en machinale bewerkingen, waarmee zij geregeld de projecten van Damen Shiprepair Amsterdam bij staan.

De NDSM-werf en DAMEN
Officieel gezien lijkt het misschien alsof DAMEN geen onderdeel is van de NDSM. Geografisch gezien, klopt dat ook en zijn zij onderdeel van het Cornelis Douwesterrein. Maar, zoals de kenners wel weten, hoorde het terrein van DAMEN vroeger ook bij de Scheepswerf NDSM. Sterker nog, tot op heden wordt er hier nog gebruik gemaakt van de dokken die in de jaren twintig zijn gebouwd onder naam van de NDSM-werf. Dus op die manier zijn wij onlosmakelijk verbonden met DAMEN.

‘At DAMEN it’s all about ships, it’s what we do, it’s who we are’.

Bekijk profiel:

Janine Driessen
Communicatie & Community

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City