Toon kaart
Menu
Stories

Valerie wint publieksprijs Summer Show

Valerie van Leersum, kunstenaar uit de Kunststad, won afgelopen zomer de publieksprijs van de Summer Show Amsterdam Noord. Tijdens deze expositie nodigde Nieuw Dakota en Francis Boeske kunstenaars uit Noord uit om mee te doen met hun eigen werk.

Tijdens de expositie in Francis Boeske Projects, welke te zien is van 27 november tot en met 6 december, toont Valerie een aantal nieuwe werken uit haar archief genaamd ‘the Inbetween’, die gebaseerd zijn op “het overgangsgebied”. Ze gaan over het moment waarop je je tussen twee plekken bevindt; nog hier bent, nog daar.

“Like a shower of slanting rain”, is gebaseerd op een reis en het toe-eigenen van land.

“In seek of liminallity” is gebaseerd op het hetero topische gedachtegoed van Foulcault

“Spaces of otherness” op de drang om op zoek te gaan naar groener gras.

Het werk “Souvenirs of a new construction” een beeld onderweg van de ene historische bestemming naar een volgende.

Tijdens deze expositie zullen ook de andere werken van de jurywinnaars te zien zijn, namelijk Roos van Haaften en Bert Teunissen. Lees hier meer over de expositie.

Over Valerie van Leersum en haar werk

Valerie maakt beelden en installaties die opgebouwd zijn uit diverse media. Haar werk beweegt zich tussen de ‘feitelijke’ geschiedenis enerzijds en het subjectief beleefde anderzijds. Tussen documentair en imaginair.

Valerie maakt beelden en installaties die opgebouwd zijn uit diverse media. Haar werk kan je lezen als een zoektocht naar de betekenis van het concept “thuis”. Hiervoor maakt ze gebruik van objecten, tekst, audio, collages en fotografie. Soms staan de beelden op zichzelf, in andere gevallen maken ze deel uit van een installatie of veelluik. Het werk beweegt zich tussen de ‘feitelijke’ geschiedenis enerzijds en het subjectief beleefde anderzijds. Tussen documentair en imaginair.

Vanuit een specifieke plek of geschiedenis gaat Valerie op zoek naar het niet waarneembare, verbindt zij het heden met de geschiedenis om zo op zoek te gaan naar de gaten in het verhaal; de wrijving tussen feiten en fictie.  De grond, geworteld zijn, het huis en de zwaartekracht staan daarbij tegenover migratie, het nomadische en de dynamiek van de zwerm. In dat spanningsveld creëert Valerie ontmoetingen, uitwisselingen en verbindingen.

Sinds 2012 werkt Valerie aan “The Archive of the Inbetween”. Dit archief bestaat uit een verzameling werken die gaan over transitie, migratie en herbestemming. Het is een “work in proces” gebaseerd op onderzoek naar de geschiedenis van plekken en volken die in beweging zijn. Geïnspireerd door mensen die op zoek zijn naar nieuwe grond versus de grond die op zoek is naar zijn nieuwe bestemming, onderzoekt Valerie deze verhalen en locaties.

“Het onderzoek en de geschiedenis werken voor mij als een gebroken vaas. Wanneer je daarvan de scherven  aan elkaar plakt, ontbreekt er altijd wel een stukje.”

Deze ruimte gebruikt Valerie om werken te maken die, al dan niet fictief of intuïtief, een verbinding aan gaan met het heden en de toekomst. Ze kunnen voort komen uit onderzoeken naar bijvoorbeeld een reis, een gebied in ontwikkeling, een verdwenen gebouw of volksverhuizing.  Waarbinnen Valerie zich focust op het moment waarop” iets nog hier is, nog daar”. Het aftasten van de grenzen tussen de redelijke en kenbare werkelijkheid en de droom of het onherkenbare.

Het archief heeft naast zijn autonomie ook een functie. Het is een bewaarplaats en verzamelpunt van objecten die zijn voortgekomen uit haar onderzoeken. Per locatie kijkt Valerie welk element daaruit gebruikt kan worden om in een nieuwe vorm de interactie met de omgeving aan te gaan en een andere invalshoek van het archief te belichten.

Bekijk profiel:

Valerie van Leersum
kunstenaar

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City