Toon kaart
Menu
Stories

Stel je voor: Nacht van de Doden in een regelvrije zone

Een evenementenvergunning heeft voor NDSM-kunstenaar Hetty van Bommel weinig toegevoegde waarde,  sterker nog, het kost alleen maar veel papieren rondslomp, tijd, energie en geld. Daarnaast geeft het ook onzekerheid of een evenement door mag gaan. In de praktijk blijkt een evenementenvergunning voor haar een blok aan het been, een zware post waar vaak nooit  budget voor is. Kan dat niet anders?

‘kan bijvoorbeeld de Stichting NDSM-werf de rol van het stadsdeel niet overnemen omdat zowiezo het contract voor het tijdelijk gebruik van de lokatie met deze beheer-stichting getekend wordt, waarin ook alle regels tav veiligheid en beheer etc zijn vastgelegd?’, vraagt Hetty zich af. De term “regelvrije zone” vindt ze niet goed gekozen, maar stel er komt een regeling waarbij juist alle regels die in het lokatie-contract van de stichting zijn opgenomen, opgenomen worden, en daarnaast dat de stichting ipv het stadsdeel ook politie en brandweer op de hoogte brengt, zou de ‘Nacht van de Doden zou  goed in passen, want het format is helder: een niet-commercieel en kunstzinnig initiatief, weinig of geen geluid dat gedurende de hele nacht 600 mensen trekt die een kaars komen branden.’

Met de stichting heeft ze voor de editie van 2013 een lokatieovereenkomst getekend waarin voorwaarden zijn opgenomen over deels de veiligheid en ook bijvoorbeeld het locatiebeheer. De stichting treedt hiermee op in het belang van Hetty daar er dus bv geen dubbel programma op één locatie plaatsvindt. Vice versa houdt Hetty zich aan de regels. Waar is het stadsdeel dan nog voor nodig?

Wat heeft de toekomst in petto? Hetty pleit voor een nieuwe regeling waarin zij duidelijke afspraken maakt met bv slechts de stichting, zodat zij in het vervolg haar energie en tijd kan besteden aan een creatieve invulling van het evenement zelf. En dat is uiteindelijk iets waar we allemaal wat aan hebben!

Een crowdfundingsactie is opgezet om (alleen) de organisatie van de “Nacht van de Doden-NDSM” 2013 te kunnen financieren. De evenementenvergunning en de daarbij verplichte hogekosten-posten vormen het hoofdbestanddeel van het benodigde bedrag! Hierbij de oproep om een steentje bij te dragen!!

Tijdens de Self Made Future bijeenkomst op donderdag 12 september licht Frank Alsema, regisseur NDSM-lab, het idee van NDSM als regelvrije zone en Trust toe.

Tags: ,

Bekijk profiel:

Elien van Riet
Innovator & Facilitator

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City