Toon kaart
Menu
Stories

Self Made Future en de Koers 2014-2025

Download hier de definitieve versie in PDF: Werk aan de Werf: Laboratorium NDSM-werf – koers 2014-2025. Of bestel het boek in soft- of hardcover hier. Bekijk hier de animatie van ‘Werk aan de Werf’.

De koers Werk aan de Werf werd dinsdag 18 februari 2014 gepresenteerd in het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Noord ter vaststelling. Het bespreken van de conceptversie met alle betrokkenen en aanwezigen op 30 januari 2014 heeft geleid tot aanpassingen. Met de kunst van het weglaten en een verbeterde navigatie presenteren we deze definitieve versie.

Met het -Self Made Future- project hebben de betrokkenen op en om de NDSM werf laten horen wat zij willen zien groeien op de werf. In de periode van september 2013 tot en met januari 2014 vonden deze ontmoetingen plaats. Oproepen voor dialoog, presentaties en workshops in de Self Made Future Container werden in een groot netwerk verspreid. Met de online stories op NDSM.nl en sociale media brachten we ideeën en inzichten verder; vervolgens zijn ook een aantal essays geschreven vanuit heel andere perspectieven op de NDSM werf. Ook deze verhalen hebben bijgedragen tot de koers van vandaag en morgen.

Wilt u hierop reageren, dan kan dat op Linkedin of via een mail naar info@ndsm.nl


In de 12* bijeenkomsten van Self Made Future tussen september 2013 en januari 2015 zijn de volgende sprekers aan het woord:
Rob Vooren, Noordwaarts
Frank Alsema, NDSM LAB
Alexi Perin, eigenaar Kebec Pizza
Roy Cremers, initiator Crowdfunding platform voor de Kunst,
Clemmy Tjin ,Adviseur AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst)
Jojaneke Poorter, AFK cultuurverkenner Noord
Tanja Karreman, directeur/curator Nieuw Dakota, NDSM Kunstenplan
Ruud van der Sluis, Kees Alberts, Marten Wijbenga, Leo van der Spek en Marga Kroodsma, NDSM Herleeft
Sandra Chedi, directeur/eigenaar BOTEL
Fred Redeker, directeur Amsterdam Marina
Ted Biesterbos, projectontwikkelaar Biesterbos
Ron Heusden, stedenbouwkundige, Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam
Marc van Asseldonk en Gus van Oppen, O+A Archtitects
Mick Johan, Miktor en Molf
Bas Horstings, BASTA Urbanism
Esther Langedijk, algemene directeur Over het IJ
Demian de Rooij, beheer-takken Stichting NDSM-werf

Stichting NDSM-werf bestuursleden: Kees van Ruyven, Piotr de Jong, Carolien Ligtenberg

En het SMF team: Anne Marie Hoogland, Sarah Payton, Elien van Riet, Ismene Straver, Sanne Peek

* 11 open bijeenkomsten en 1 gesloten bij de NDSM Tafel

Bij het wisselende publiek van de Self Made Future bijeenkomsten tussen september 2013 en januari 2014 kwam er o.a. :

Vera Louise Aikens
Harry van den Berg, ANGSAW, lid NDSM Tafel
Robert Bolwerk, Stichting Henk
Pieter Daas, Noordwaarts
Bouwe Olij, Stichting Kinetisch Noord
Keijen van Eijk, NDSM Energie
Jasper Helmer, eigenaar Noorderlicht
Peter Hoogenwerf, IJ-hallen Vlooienmarkt
Jan Huisman, Gewoonboot
Huub Koel, Woodies
Adriaan Kole, bestuurslid Pickup Club en Stichting Kinetisch Noord
Yvonne Koppers, directeur VEBAN
Joan Kramer, Gewoonboot
Steffan Kunst, Biesterbos
Anieke Lamers, Fronteer Strategy
Esther Langedijk, algemene directeur Over het IJ
Maaike van Langen, artistiek directeur Over het IJ
Holger Nickish, Kunstfort Vijfhuizen
Louis Pirenne, cultuuraanjager Stadsdeel Noord, lid NDSM Tafel
Simone Rhebergen, Rhebergen Multihull Yachts
Francisca Redeker, Open Ateliers Noord
Fred Redeker, directeur Amsterdam Marina
Patricia de Ruijter
Jaap Schoufour, directeur Bureau Broedplaats, lid NDSM Tafel
Martin Verbeet, vml stadsdeel voorzitter Oost watergraafsmeer
Andre Vink, directeur HISWA
Rob Vooren, Noordwaarts
Sjanet Wagemans, Noordwaarts
Marten Wijbenga, NDSM Herleeft
Chris de Wild Propitius, bestuursvoorzitter Stichting Kinetish Noord, lid NDSM Tafel

Kunstenaars/ondernemers van de broedplaats:
Robert Admiraal
Marc van Asseldonk
Joris Berger
Karel de Boer
Nelly de Boer
Hetty van Bommel
Sue Doeksen
Marc Faasse
Rienke Enghardt
Joost Habing, Buro Kees
Amerens Hedwich
Evelien de Jong
Marc Koolen, Pickup Club
Valerie van Leersum
David Lindberg
Eef van de Meer
Helene Min
Hanneke de Munck
Kjell van Noren, bestuurlid ondernemersvereniging de Toekomst
Rombout Oomen
Casper Oorthuys
Gus van Oppen
Pieter Post
Thierry van Raay
Bjorn Rheenen, Sponge Architects
Jorke Schaling, bestuurlid ondernemersvereniging de Toekomst
Anton Surink
Chris Teerink
Daan Tulder
Dirk Verhoeven, bestuurlid ondernemersvereniging de Toekomst
Maarten Visser
Cristina Zanon

Vanaf september 2013 zijn er wekelijks bijeenkomsten georganiseerd in het kader van Self Made Future: een cultuurvisie voor de werf. Welke ontwikkelingen willen we zien groeien op de NDSM-werf en welke niet? 

Deze input heeft samen met een reeks publicaties geleid tot een cultuurvisie. De Stichting NDSM-werf plaveit hiermee een route en faciliteert naar een creatieve road-map, uitnodigend, uitdagend naar allen. Wij zullen de visie van de Self Made Future NDSM delen in woord, beeld en activiteiten. Zodat het verhaal voortleeft in het werk, plezier en de creatie van velen.

Self Made Future is een vervolg op de initiatieven die er al zijn als het gaat om het maken van een gezamenlijke koers voor de toekomstige creatieve en culturele ontwikkeling op de NDSM Werf. Door dat de plannen voor nieuwbouw op de werf oost stil liggen, en op de werf West juist de ontwikkelingen wel doorgaan, is het een goed moment om te werken aan het culturele verhaal voor de NDSM werf. Het industriële erfgoed van de werf zal onze leidraad zijn naar de toekomst, want die geschiedenis nemen we mee, en waar is dan ruimte voor? Welke ontwikkelingen willen we zien groeien en welke niet? Bekijk hier een presentatie over de input die het team van Self Made Future heeft gekregen.

Elke donderdag van 16-18.00u bij de knalrode container:

  1.  NDSM Gaming The City met Bas Horsting
  2. NDSM Waterstad met Fred Redeker, directeur Amsterdam Marina

Wij hebben tijd: tot en met 2020 staan bouwkundige ontwikkelingen op NDSM Oost stil, dat is een zegen voor iedereen die de ruimte wil behouden, maar hoe? En welke invulling van de ruimte is wenselijk en een duurzame ontwikkeling op de jaren na 2020?

Tegelijkertijd is Self Made Future een project waar alle betrokkenen op de werf hun talent, dromen, en ambities delen met elkaar. Een drinkplaats voor ideeën, netwerk en concrete samenwerking. Wat morgen wordt bedacht kan overmorgen een aanvang nemen, samen. Als we onze inspiratie, en de kaders van waaruit we werken delen. Dus wat is van waarde op de NDSM? Wat is de kwaliteit die ons bindt in ons handelen? Kunnen we een culturele visie maken met elkaar die ons en zelfs toekomstige gebruikers bindt en inspireert tot een community van creatieven op de NDSM?

De Stichting NDSM neemt dit initiatief in samenwerking met Stadsdeel Amsterdam Noord en Ondernemers Vereniging de Toekomst. Wij plaveien slechts een route, faciliteren naar een creatieve road-map, uitnodigend, uitdagend naar allen. In september en oktober gaan we ideeën met elkaar delen op een nieuwe ontmoetingsplek, in november laten we zien wat er allemaal gebracht is en bundelen we dat in een tekst waar het Stadsdeel Noord haar besluit over kan nemen. Wij zullen de visie van de Self Made Future NDSM delen in woord, beeld en activiteiten. Zodat het verhaal voortleeft in het werk, plezier en de creatie van velen.

De inbreng is welliswaar open en vrij; de uitkomst daarentegen niet, want wij vragen uiteindelijk het commitment van ondernemers kunstenaars stichtingsbesturen, en zelfs toekomstige deelnemers en bewoners op de NDSM om mée te doen en de Self Made Future te omarmen.

Hoe doe je mee?

  • Kom donderdagmiddag langs bij de container voor de wekelijkse borrel. Het programma verschijnt binnenkort op deze site, en bij de container zelf. De huiskamer in de onderste kamer is elke dag open, je bent welkom om te lezen en uit te wisselen over de voortgang van de discussie.
  • Lees op ndsm.nl verhalen van ondernemers, kunstenaars en bedrijven op de werf over hun toekomstvisie, zoals deze van Huib Koel van Woodies.
  • Word hier lid van de LinkedIN discussiegroep en praat mee over de eerste vraag: Wat wil jij zien groeien op de NDSM? Elke week komt er een nieuw vraag, en natuurlijk kan je zelf ook vragen stellen.
  • Meld je aan voor een live discussie sessie, waar wij op de LinkedIN gesprekken kunnen voortborduren op zoek naar ons gedeeld belang.
  • De beelden bovenaan deze story zijn afkomstig van een visie-project van Vereniging de Toekomst. Makers: Evelien de Jong en Dirk Verhoeven. Lees meer over hun verhaal en stuur je eigen foto naar www.facebook.com/toekomstndsm

Wij hopen je te ontmoeten, on- en offline!

Tags: , , ,

Bekijk profiel:

Team Stichting NDSM-werf
Office Management

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City