Toon kaart
Menu
Stories

SAIL | Worker for the good cause: The Ocean Cleanup

Joost Niepoth, Worker for the good cause: The Ocean Cleanup
Marketing en Communicatie adviseur bij The Ocean Cleanup (als vrijwilliger sinds juni 2013). ‘Worker for the good cause’

Toen Boyan Slat (21 jaar) op zijn 17e ging duiken in Griekenland, kwam hij meer plastic afval tegen dan vissen. Hij stelde zich zelf de vraag: “waarom is het zo moeilijk om het plastic in de oceanen op te ruimen?” Hij schreef er zijn profielwerkstuk over en bedacht een concept waarmee dit wel mogelijk zou moeten zijn; “Why move through the oceans, if the oceans can move through you”.

Drie jaar later heeft The Ocean Cleanup een vast team van 25 man plus meer dan 100 vrijwilligers, wetenschappelijk aangetoond dat Boyan zijn concept haalbaar moet zijn, veel onderzoek gedaan en zal medio 2016 de eerst echte testopstelling geplaatst worden voor de kust van Tsushima (een eiland bij Japan) En op dit moment, tijdens Sail Amsterdam 2015, zitten ze in de laatste fase van de “mega expeditie”, de grootste oceanografische onderzoek expeditie in de geschiedenis .

Circa 30 schepen maken deel uit van de expeditie. De vloot, die voor het grootste deel bestaat uit deelnemers aan een zeilrace tussen Los Angelos naar Hawaii, heeft op haar terugtocht de uitdaging aangenomen om de expeditie operationeel te ondersteunen, waarbij met verschillende technieken onderzoek wordt gedaan naar plastic vervuiling in de oceaan .

Joost Niepoth: ‘The Ocean Cleanup staat zich voor op drie zaken waaraan we ons werk toetsen: wetenschappelijk, zakelijk en vooral oplossingsgericht’. ‘Zolang we deze koers varen geloven wij dat ons uiteindelijke doel, om een groot deel van de plastic vervuiling in ‘The Great Pacific Garbage Patch’ op te ruimen, haalbaar is.

2020 wordt dan het jaar waarin uiteindelijk de start wordt gemaakt met de grootste schoonmaak-operatie in de geschiedenis.”,

Joost kwam via een Facebook bericht van een vriend in contact met The Ocean Cleanup. Hij leerde over het project en was verkocht. Nu zet hij zich met zijn kennis en ervaring al ruim 2 jaar in voor The Ocean Cleanup, net als meer dan 100 andere vrijwilligers.

“Het idee van de NDSM-werf om tijdens de SAIL manifestatie de bezoekers uit te nodigen meer te weten te komen over The Ocean Cleanup is een prachtig cadeau voor ons team. We zitten nu in fase 2 van ons project met o.a. meer wetenschappelijk onderzoek en opschalende testen. Het gaat heel goed, maar support blijft hard nodig zowel met kennis, mankracht als geld. Hoe meer mensen geloven in onze missie en ons steunen op wat voor manier dan ook, hoe beter”.

Ondersteun het project van The Ocean Cleanup via deze link.

Factsheet Mega Expeditie

Tags: , , , , ,

Bekijk profiel:

Anne Marie Hoogland
Zakelijk leider nationale

NDSM is dé creatieve hotspot van Amsterdam. Op de voormalige scheepswerf aan de noorderlijke IJ-oever groeit een ‘selfmade city’ met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie. NDSM-Selfmade City